Yulaf (Avena)
HUBUBATLAR
Yulaf (Avena)
Yulaf, bol nişastalı taneleri için yetiştirilen bir tarım bitkisi. Bir yulaf tarlası, buğday ya da arpa başaklarına benzemeyen, salkım biçimindeki dağınık başakları sayesinde öbürlerinden kolayca ayırt edilebilir. Sapçıkların ucunda bulunan başakcıkların her biri iki ya da üç tohum içerir. Yulafın beyaz, siyah, sarı, kırmızı ya da boz tohumlu, kısa ya da uzun saplı pek çok çeşidi vardır. Tarım uzmanlarının öteden beri sürdürdükleri çalışmalarla değişik iklim ve toprak koşullarına uygun yulaf çeşitleri geliştirilmiştir. Türkiyenin Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yetişen yulafın yıllık üretimi 200 bin tona yaklaşır. Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan bu tahıldan insanların beslenmesinde de yararlanılır. Yulaf unu ve buna bağlı fırın ürünleri üretilmektedir ve müsli üretiminde de kullanılmaktadır.