Amasya’da Üretilen Ispanaklara 302 Analiz Yapıldı
Amasya Tarım ve Orman İl Müdürü Zekeriya Şeker, "2019 yılı içerisinde bu zamana kadar alınan ıspanak numunelerinin yaptırılan analiz (302 adet pestisit) sonuç raporlarına göre uygun olarak üretildiği tespit edilmiş olup; ıspanak tüketilmesinde herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır"
Amasya Tarım ve Orman İl Müdürü Zekeriya Şeker ve İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü A.Hamdi Yanık örtü altı yetiştiriciliğinin yoğun olduğu köylerden olan Karaköprü Köyünde örtü altında yetiştirilen ıspanak hasadında katıldı.
Ispanak hasadında dünya ve Amasya’da üretimi ile bilgi veren İl Müdürü Şeker ; "Dünyada ıspanak üretimi en fazla Çin, Endonezya, Japonya ve ABD'de yapılmakta olup; 2018 TUİK verilerine göre ülkemizde 163.910 da alanda 225.174 ton üretilmektedir. İlimizde ise, 2.560 da alanda 3.698 ton ıspanak üretimi mevcuttur.
Ispanak Tüketenler Kansere Yakalanma Olasılığı Düşük
Ispanak tüketiminin sağlığa faydalarından bahseden İl Müdürü Şeker; “Ispanak bitkisi zengin fosfor, kalsiyum, demir, sodyum ve fosfor minerallerinin yanı sıra A, B1, B2, C ve E vitaminleri içeriği ile bağışıklık sisteminin güçlenmesi başta olmak üzere beyin fonksiyonlarından kemiklerin korunmasına kadar sağlık üzerinde birçok olumlu etkiye sahiptir. Zengin lif içeriği ile ishal, idrar artırıcı, beden gücendirici tonik ve yatıştırıcı etkilere de sahip olan ıspanağı bolca tüketen kişilerde bazı kanser türlerine yakalanma olasılığının düşük olduğu da yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir”
Ispanaklarımız Sağlıklı
Ispanak üretiminde her türlü kontrollerin yapıldığını ifade eden Tarım ve Orman İl Müdür Şeker; “Bilindiği gibi mikroorganizma ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallara pestisit adı verilmekte olup; meyve ve sebzelerin zarar görmeden yetişmesi için sıklıkla kullanılmaktadır. İlimizde pestisitlerin bilinçsiz ve kontrolsüz uygulamaların önüne geçilmesi için Müdürlüğümüz tarafından eğitimler ve saha kontrolleri sıklıkla yapılmaktadır. Bilinçsiz pestisit kullanımı, ürünlerde kalıntıya sebep olduğundan dolayı yetiştirilen meyve ve sebzelerde olduğu gibi ıspanakta da hasat sonrası meyve-sebze hali ve satış yerlerinden ilimizde üretilen ve çevre illerden gelen ürünlerden numuneler alınmakta ve yetkili laboratuvarlarda analiz ettirilmektedir. Son zamanlarda gündem oluşturan haberlerden dolayı hasat öncesi numune alma işlemleri de artarak devam edecek olup; herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılması halinde gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır. 2019 yılı içerisinde bu zamana kadar alınan ıspanak numunelerinin yaptırılan analiz (302 adet pestisit) sonuç raporlarına göre uygun olarak üretildiği tespit edilmiş olup; ıspanak tüketilmesinde herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır" dedi.
Organize edilen hasat ziyaretinde üreticilerle karşılıklı bilgi alışverişi yapıldı.
Kaynak: Tarım Pusulası