Bir tesis yapıldı patates üretimi 3'e katladı
Konya Şeker'in Seydibey Tesisleri patatese güvence olurken, Konya'nın patates üretimi 10 yılda 3'e katladı. Konya Şeker sözleşmeli üretim kapsamında patates üreticisine 7.6 milyon lira ödeme yapacak.
Konya Şeker’in Çumra Şeker Fabrikasının ardından üreticisinin tarımsal ürününü işlemeye yönelik yaptığı ilk yatırımlardan biri olan Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Tesisi bu sene üreticiye 83 Bin 669 ton sözleşmeli patates ürettirdi. Konya Şeker, ürettirdiği patates için bu sezon üreticiye yapacağı toplam 102 Milyon 301 Bin 83 TL’lik ödemeyi yarın (29 Ocak 2020 Çarşamba) üreticilerin hesaplarına yatıracağı 7,6 Milyon TL ile tamamlayacak.
Dondurulmuş parmak patates, patates kroketi, patates nişastası ve soğan halkası üretilen tesiste alımı yapılan soğan ile birlikte üreticiye yapılan tarımsal ürün bedeli ödemesi ise 107,8 Milyon TL’yi geçti.
Tarımsal üretimde üretimi büyütmenin ve sürdürmenin en etkili yönteminin üreticinin ürettiği ürünü satabileceği, üreticinin açığa ekim yapmasını önleyecek tarımsal sanayi tesislerinin inşası olduğunu vurgulayan PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:
“Her yeni tarımsal sanayi tesisi üretici için ekonomik olarak üretebileceği bir ürün ve ilave gelir imkânıdır. Eğer bir tarımsal sanayi tesisi yapılmışsa o tesis işlediği ürün miktarından daha fazlasının üretilmesine vesile olur. Çünkü, kurulan her tesis alımını yaptığı her ürün gurubu için bölgede bir piyasanın oluşmasını sağlar. Yaptığı yüksek tonajlı alımlarla da ürün fiyatının üretici lehine dengede kalmasını sağlar. Bunun teorik bir doğrudan ibaret olmadığını, her yaptığımız tesiste bir kez daha ispatladık. Hamyağ Fabrikasını yaptık, Konya’nın üretimi 7-8 katına çıktı.
PATATES ÜRETİMİ ÜÇ KAT ARTTI
Bizim alımını yaptığımız ayçiçeğinin 4 katı üretilmeye başlandı. Panagro’yu yaptık, hem büyükbaş sayısı, hem küçükbaş sayısı arttı, süt üretimi sıçrama şeklinde büyüdü. Keza, biz Seydibey Tesislerinin inşasına başladığımızda Konya’daki patates üretimi 220 Bin ton civarındaydı, 2018 yılı rakamlarına göre 611 Bin tonu geçti. 10 sene öncesine göre üretim artışı 3 katına yaklaştı. Üretimdeki artış başka gelişmeleri de tetikledi. Patates tohumu üretimi o gelişmenin ve üreticinin patates tarımını yapma arzusunun sonucudur. Tohumunu da artık kendisi üreten bölgemizde patates tarımının önü daha da açıktır. Biz hep şunu söyledik, bizim için fabrikalar araç, tarımsal üretimde artış ve sürdürülebilirlik amaçtır. Üreticiye kazandırdığımız her tesis, bu sözümüzdeki samimiyetimizin ispatıdır”
KAYNAK;TARIMDANHABER