Çayır tırtılı istilası arı katliamına dönüştü! Trakya’da yaşanan felaket Vahit Kirişçi’yi koltuğundan edebilir!
Trakya’da ayçiçek ekili alanlarda görülen çayır tırtılı istilası giderek yaygınlaşırken, bölgedeki kontrolsüz ilaçlama ise ülke arıcılığına büyük bir darbe vuracak. Bakan Kirişçi, felaketten günler sonra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ‘çayır tırtılı istilasının’ kontrol altına alındığını belirtirken, felaketin iki taraflı olarak giderek büyümesi Bakanlığın yaşadığı koordinasyon sorununu gözler önüne serdi.
Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, ayçiçek üreticisi tarlasını kurtarmaya çalışırken, diğer taraftan ilaçlamanın kontrolsüz bir şekilde arıların havada uçtuğu bir sırada yapılması bölgedeki felaketin boyutunu gözler önüne serdi. Çayır tırtılı istilasının Türkiye’ye nasıl bir fatura çıkaracağı henüz bilinmezken, Bakanlığın buradaki koordinasyonsuzluğu, hem ayçiçek üretiminde hem de arıcılıkta acı faturayı büyütüyor.
ÇİFTÇİ BİR TARAFTAN DRONE BULAMAZKEN BULAN DA KONTROLSÜZ BİR ŞEKİLDE İLAÇLAMA YAPIYOR!
Trakya'da ayçiçek ekim alanlarında yaşanan çayır tırtılı istilası giderek büyürken, Bakanlığın koordinasyonsuzluğu ise çiftçiyi çileden çıkardı. Çiftçi yeterli drone bulamazken diğer taraftan yapılan ilaçlamanın da kontrolsüz bir şekilde yapılması bölgedeki aracılara da büyük bir darbe vurdu.
ARILARA KARA SİNEK MUAMELESİ YAPILIYOR!
Arıcılar, arılara kara sinek muamelesi yapıldığını belirterek, dertlerini anlatmak için Valiliklere akın etti. Ancak Valiliklerden sorunlarına karşı bir yetkili ile görüşemeyen arıcılar, tarım il müdürlüklerinden de olmadık bir tepkiyle karşılaştı.
KONTROLSÜZ İLAÇLAMAYA KARŞI EDİRNE TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN MANİDAR SAVUNMA: ‘ADAM TARLASINI KURTARMAYA ÇALIŞIYOR’
Edirne’de arıcılık yapan Osman Kurt, çayır tırtılı istilasına karşı yapılan ilaçlamanın kontrolsüz bir şekilde yapılmasına tepki göstererek, “Kimin ne ilaç kullandığı belli değil. Bu ilaçlamaya valilik bir izin vermiş mi onu da bilmiyoruz. Edirne Valiliğine gittim bir tane muhatap bulamadım. Tarım İl Müdürlüğüne gittim, ‘adam ne yapsın tarlasını kurtarmaya çalışıyor’ diye bana cevap verdiler. Biz ne yapalım? Gündüz vakti arı çiçeğin üstünde iken ilaçlama yapılıyor. Bölgede büyük bir katliam yaşanıyor ama yaşanan katliama karşı bir tane yetkili organ bulamıyoruz” dedi.
BÖYLE BİR İLAÇLAMA MI YAPILIR? KİMİN NE İLAÇ KULLANDIĞI BİLİNMİYOR!
Arıcılıkta bu yıl bal yılı olduğunu, bir kovandan 2 teneke bal alınmasının beklendiğini ifade eden Kurt, ancak çayır tırtılına karşı yapılan kontrolsüz ilaçlamadan dolayı bal üretiminin düşeceği gibi üretilecek ballarda da ilaç kalıntısının çıkacağını ifade etti.
Tarım Bakanlığının çayır tırtılı istilasına karşı büyük bir bocalama yaşadığını çiftçinin de kendi tarlasını kurtarma derdine düştüğünü anlatan Kurt, ancak böyle gelişi güzel, kimin hangi ilacı kullandığı belli olmayan ve keyfine göre hiçbir tedbir alınmadan ilaçlama yapılmasının bölgedeki felaketi daha da arttığını söyledi.
KAYNAK;TARIMDAN HABER