Çiftçi tarımdan gençler tarımsal eğitimden kaçıyor! YKS'de düşündüren tablo!
Üniversite yerleştirme sonuçları gençlerin tarımsal eğitimden kaçtığını ortaya koydu. Ziraat Fakülteleri başta olmak üzere Ziraat ve Doğa Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Uygulamalı Bilimler Fakültelerinin bir çok bölümü yeterli sayıda tercih edilmezken, bir çok bölümün de sıfır çekmesi dikkat çekti.
ÖZEL HABER / Çiftçi tarımdan kaçarken, gençlerde tarımsal eğitimden kaçıyor. Üniversite yerleştirme sonuçları, tarımsal eğitimle ilgili acı tabloyu ortaya koydu. Üniversitelerin tarımla ilgili 230'a yakın bölümüne 7 bin kontenjan açılırken, tercihlerde bu kontenjanın sadece yarısı doldurulabildi. Son üniversite yerleştirme sonuçlarına bakıldığında, 1980'de 5 adet olan Ziraat Fakültesi sayısı günümüzde Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi gibi birçok isimde yaklaşık 45'i buluyor. Son YKS sonuçlarına bakıldığında yaklaşık 230'a yakın bölüme 7 bin kontenjan açılırken, bu kontenjanın yarısı yani 3 bin 600 öğrencinin yerleştirmesi yapıldı.
EN KÖKLÜ ZİRAAT FAKÜLTELERİNİN BİLE BAZI BÖLÜMLERİ BOŞ ÇEKTİ
Köklü ziraat fakültelerinden olan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde Tarla Bitkilerine kontenjanının üstünde bir yerleştirme olurken, (45 kontenjan 47 yerleştirme), Tarımsal Yapılar ve Sulama, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme gibi bazı bölümlerin ise boş kalması dikkat çekti. Yine Erzurum'da Atatürk Üniversitesi, Bursa'da Uludağ Üniversitesi, Adana'da Adana Çukurova Üniversitesi, İzmir'de Ege Üniversitesi, Konya'da Selçuk Üniversitesi gibi köklü üniverstelerin tarımsal eğitim veren bölümlerin kontenjanları doldurulamazken bazı bölümlerin ise neredeyse sıfır çekmesi düşündürücü bulundu.
TARIMIN BAŞKENTİ OLAN İLLERDE BİLE TERCİHLER DÜŞÜK KALDI
Trakyadaki Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesinde açılan kontenjan yaklaşık 260 iken yerleşen öğrenci sayısı 109'da kaldı. Yine Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesinde kontenjan yaklaşık 395 iken yerleşen öğrenci sayısı 315'de kaldı. Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde kontenjan yaklaşık 310 iken yerleşen öğrenci sayısı 177'de kaldı. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Ziraat Fakültesinde kontenjan yaklaşık 60 iken sadece 3 yerleştirme oldu. Antalya Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinde kontenjan yaklaşık 351 iken yerleşen öğrenci sayısı 307, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde kontenjan yaklaşık 480 iken yerleşen öğrenci sayısı 359, Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesinde kontenjan yaklaşık 270 iken yerleşen öğrenci sayısı 60, Adana Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinde kontenjan yaklaşık 325 iken yerleşen öğrenci sayısı 199, Şanlıurfa Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinde kontenjan yaklaşık 215 iken yerleşen öğrenci sayısı 112 oldu.
GEÇMİŞTE YÜZDE 1'LİK DİLİMDE GİRİLEBİLİYORDU
Tarımsal eğitimin bu duruma gelmesinin nedenlerinin arasında ihtiyaçtan fazla fakülte açılması ve mezun vermesi gösterilirken, geçmiş yıllarda yüzde 1'lik dilimde yer alan Ziraat Fakültelerinin artık yüzdelik dilimi düşük öğrenciler tarafından tercih edilir hale gelmesi de bu bölümlere ilgiyi azalttığına dikkat çekiliyor.