Çiftçiler Tarım Kredi borçları için Tarım Bakanından randevu istedi!
Türkiye’nin çeşitli illerinden üreticiler, tarım kredi borçlarının yeniden yapılandırılması İçin bugün Ankara’da olacaklar. Tarım Bakanı’ndan randevu isteyen üreticiler, taleplerine hâlâ yanıt gelmediğini belirtiyor.
Aydınlık gazetesinden Sibel Koç Güven'in haberine göre, Türkiye’nin çeşitli illerinden üreticiler, tarım kredi borçlarının yeniden yapılandırılması için yarın Ankara’da olacak. Tarım Bakanı’ndan randevu isteyen üreticiler, taleplerine hâlâ yanıt gelmediğini belirtiyor. Bakanlık önünde toplanacak olan üreticiler, faizlerin silinmesini ve anaparanın 5’e bölünmesini istiyor.
YÜZDE 80 KAYBIMIZ VAR
Aydın’da zeytin ve incir üreticiliği yapan Abdullah Portakal, sattıkları ürünün TARİŞ tarafından alınmasını istedi. Kooperatife 50 bin, Ziraat Bankası’na 200 bin, özel bankalara da 200 bin borcu olduğunu söyleyen Portakal, “Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifi’ne ve Ziraat Bankası’na olan borçlarının ertelenmesini ve faizlerin silinmesini istiyoruz. Gübre, mazot fiyatları çok yüksek. Bu sene kuraklıktan dolayı ürün yok. Yüzde 80’e yakın kaybımız var. Bölgemizde çok sayıda borçlu üretici var. Yapılandırma bizi çok zarara uğrattı. Gübreciye, yemciye binlerce lira borcumuz var. Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz, duyun bizi, mağduriyetimizi giderin” dedi.
'BOYNUMUZA İP TAKILDI'
Amasya Büyükkızılca köyünden Kadir Yüce de 1 trilyon borcu olduğunu belirterek, “Köylü bu sene mahvoldu. İşçinin parasını bile çıkaramıyoruz. Alacaklılar telefonla sürekli arıyorlar. Boynumuza ip takıldı, ayağımızın altından sandalye kayıyor” dedi. 2 liraya tarladan satamadıkların domatesin marketlerde 7 liraya satıldığını belirten Yüce, şöyle devam etti: “Elimizi yüzümüze koyduk, kara kara düşünüyoruz. 1 milyondan fazla borcum var. 3 çuval gübreye 700 lira verdim. Bu borç ödenmez, daha domatesin anaparasını çıkaramadık. Sabah 5’ten akşama kadar tarlada sıcakta çalışıyoruz ama karşılığını alamıyoruz. 4 çocuğum var, okutamıyorum, kurbanlık alamıyorum, pazar yok, alışveriş yok bizim için artık. Efendiliğimiz kalmadı artık. Bundan sonra ne olacak bilmiyoruz. Önümüzü göremiyoruz. Bölge köylerde millet rezillik içinde.”
“Çocuklarımın rızkını faizlere vermek istemiyorum” diyen Yüce, faizlerin silinmesini istedi.
SESİMİZİ DUYUN ARTIK
Eskişehir’den İbrahim Sağıroğlu da, seracılıkla uğraşıyor. 114 bin liralık kooperatif borcu yapılandırmayla 103 bin liraya düşmüş. Tefeci ve özel bankalara da borcu var. “Şaşırdık” diyen Sağıroğlu, çiftçilerin sesinin artık duyulmasını istiyor.
KAYNAK;TARIMDAN HABER