Çiftçinin borcu 1 ayda 3,7 milyar lira arttı!
Üreticilerin bankalara olan borcu 149 milyar liraya yükseldi. CHP Mersin milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, “Çiftçi borçları 149 milyar liraya yükseldi, bu rakam çiftçinin son 1 ayda 3,7 milyar lira daha borçlandığını gösteriyor” dedi.
Yüksek girdi maliyetleri ve tarım ürünü ithalatı arasında hayatta kalma mücadelesi veren çiftçiler son 1 ayda 3,7 milyar lira daha borçlandı. Sektörün yok olma noktasına geldiğini belirten TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “AKP iktidarları tarımı ve çiftçiyi bitirme politikası izliyor. Çiftçiyi borçlandırıp üretimden koparıyor” dedi. Çiftçinin borcunun her geçen gün arttığının altını çizen Gökçel, “Son 1 ayda çiftçinin borcu 3,7 milyar lira arttı. Toplamda çiftçinin 149 milyar lira borcu var. Sektörün 4,9 milyarlık borcu ise takibe alınmış borçlar. Böyle bir ortamda çiftçinin rahatlıkla üretip, satması mümkün mü?” diye sordu. Sektörün özellikle kamu banklarına borcu olduğunu kaydeden Gökçel, “149 milyarlık borcun 109 milyarı kamu bankalarına, yaklaşık 40 milyarlık kısmı da özel bankalara. Çiftçimiz borç sarmalına girmiştir. Kamu bankalarına olan borçlar faizsiz uzun vadeye yayılmazsa ülke tarımı geri dönüşü olmayacak zararlar görecektir” dedi.
“Tarımsal Girdi Enflasyonu Rekor Kırıyor”
Tarımsal girdi maliyetlerindeki artışa da değinen CHP’li Gökçel, “ Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin rakamlarına göre DAP gübresi %158, ÜRE gübresi %123, Zirai ilaçlar %75, Süt yemi %63, Besi yemi %60, Elektrik maliyeti %56 artmıştır. Ancak üretici bu maliyetlerin altından kalkamıyor. Bu şekilde üretimin devam etmesi mümkün değil” diye konuştu.
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Dijital Veri Paneli'ne göre; Türkiye, 2021 yılının ilk 6 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 8,2 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Türkiye’nin bir ithalat cennetine çevrildiğini ifade eden Cengiz Gökçel, “Türkiye bir ithalat cenneti. İktidar, ithalat baronları ile yabancı çiftçiyi zengin ederken bu ülkenin çiftçisi borçları altında eziliyor, üretimden uzaklaşıyor” dedi.
AKP iktidarı süresince çiftçi sayısının ve tarım sektöründeki istihdamın azaldığına vurgu yapan Gökçel, “2008’de 1 milyon 127 bin olan çiftçi sayısı 2020’de 550 bine kadar düştü. Bu SGK’lı çiftçi sayısının son 12 yılda yüzde 48 azaldığını gösteriyor.
Tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısı da aynı şekilde yüzde 44 azalmıştır” ifadelerini kullandı.
KAYNAK;TARIMDAN HABER