Çiftçinin pancar gübre hesabı: Çiftçi 5 kilo kayıpta!
Konya Pancar ve Tarım Üreticileri (KONPEDAR) Başkanı Ahmet Bestil, açıklanan şeker pancarı alım fiyatının çiftçiyi memnun etmediğini belirterek, "Geçen sene 5 kilo pancara 1 kilo üre gübresi alabilirken bugün 10 kilo pancara 1 kilo üre gübresi alabiliyoruz" dedi.
Merhaba gazetesinden Sait Çelik'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılı pancar alım fiyatını açıkladı. Pancarın taban fiyatı 420 lira oldu. Geçen yıl bu fiyat 336 liraydı. Alım fiyatına yapılan yaklaşık yüzde 25'lik zam oranı ise üreticiyi memnun etmedi. Üretimden kaçtıklarını, girdi maliyeti altında ezildiklerini dile getiren üreticiler; gübre, mazot, elektrik, tohum fiyatlarına yüzde 100'den fazla zam geldiğini, alım fiyatına yapılan yüzde 25'lik zammın kendilerini kurtarmayacağını aktardı. Konya Pancar Ve Tarım Üreticileri ( KONPEDAR) Başkanı Ahmet Bestil, “Açıklanan fiyattan memnun olmadık geçen sene 5 kilo pancara 1 kilo üre gübresi alabilirken bugün 10 kilo pancara 1 kilo üre gübresi alabiliyoruz artan girdi maliyetleri karşısında açıklanan yeni fiyat çiftçiyi memnun etmedi” dedi.
“GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 200 ARTTI”
Artan girdi maliyetler sonrası çiftçinin üretim gücünün azaldığını belirten Bestil, şunları ifade etti: “ Geçen sene pancar alım fiyatı 336 TL’ idi. Yeni açıklanan pancar alım fiyatı 420 lira oldu. Girdi maliyetleri ise geçen seneye göre iki kat arttı. Geçtiğimiz yıllarda pancar üretimi yapan bir çiftçi ürettiği 5 kilo pancara 1 kilo üre gübresi alabiliyordu ama bu yıl 10 kilo pancara 1 kilo üre gübresi zor alabiliyor. Çiftçinin bu girdi maliyetleri karşısında üretim yapması oldukça zorlu bir durum. Çiftçiler sadece pancar alım fiyatlarının artmasını istemiyor. Çiftçilerimiz düzensiz ve acımasızca artan girdi maliyetlerinin de düşürülmesini talep ediyor. Girdi maliyetleri düzenlenir, fiyatlar çiftçileri memnun edecek seviyelere çekilirse üretim artar. Şeker pancarı üretiminde Konya her zaman ihracata çok önemli katkılar sundu. Konya, üretim gücüyle ülke ekonomisine katkısı ile her zaman takdir edildi. Ancak artan girdi maliyetleri ve son açıklanan pancar alım fiyatlarından sonra pancar üretmek çok zor hale geldi.”
“PANCAR ÜRETİCİLERİNE ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR”
Pancar üreticilerinin gerekli desteği görmediğini ifada eden Bestil, “Pancar üretimi yapan çiftçilere üvey evlat muamelesi yapılıyor. Pancar üretimi yapan çiftçi kardeşlerimiz devletimizden gerekli desteği göremedi. Ülke olarak gerçekten zor zamanlardan geçiyoruz. Çiftçilerimiz bir taraftan covid bir taraftan kuraklıkla mücadele ediyor. Devletimiz bu zor zamanlarda çiftçilerimize destek oldu ancak pancar üreticileri tabiri caizse üvey evlat muamelesi gördü. Tarlasında buğday yetiştiren üreticiye kilo başına 100 TL, ay çekirdeği yetiştiren üreticiye kilo başına 500 TL, mısır yetiştiren üreticiye de 30 TL destekte bulundu. Pancar üreticisine herhangi bir yardım yapılmadı. Devletimiz şeker pancarı üreten çiftçimize de gereken desteği vermeli” şeklinde konuştu.
BU FİYATLARLA ÜRETİM AZALIR
Artan girdi maliyetleri ve kuraklık sonrası çiftçilerin şeker pancarı üretiminden başka ürünlerin üretimine yöneldiğine de dikkat çeken Bestil, son olarak şunları söyledi: “Çiftçiler üretim yapmakta artık çok zorlanmaya başladı. Arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmada pancar üreten çiftçi kardeşlerimizin sayısında bir azalama olduğunu fark ettik. Geçen seneye göre pancar üreten çiftçi kardeşlerimizin sayısında yüzde 20’lere varan bir düşüş var. Açıklanan alım fiyatından sonra pancar üretiminde gelecek yıllarda da bir düşüş olacak. Bu da şeker fiyatlarına yansıyacak. İster istemez piyasada glikoz şekerine yönelme olacak. Devletimiz, pancar üreticilerini enflasyona ezdirmemeli. İsteğimiz sadece pancar alım fiyatlarının artmasıydı. Enflasyon rakamları karşısında girdi maliyetlerinin düzenlenmesi gerekiyor. Şu durumda şeker fiyatına yapılacak zamla ancak girdi maliyetlerini kurtarabiliriz. Kâr edemeyiz.”
KAYNAK;TARIMDAN HABER