Diyarbakır'da 1.5 milyon ton buğday hasadı bekleniyor
Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Diyarbakır'ın hububatta buğdayın merkezi, ülkenin üçüncü büyük üretim havzası olduğunu belirterek, "Bu yıl yaklaşık 1,5 milyon ton buğday hasadı gerçekleştirmeyi bekliyoruz" dedi.
Diyarbakır Sur İlçesi Alibardak Köyünde, buğday hasat günü etkinliği düzenlendi.
Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Alibardak köyünde hasat töreni gerçekleştirildi. Gerçekleşen törene Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun yanı sıra, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Halis Zafer Koç, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Sur İlçesi Kaymakamı Abdullah Çiftçi,Ziraat Odaları İl Koordinatörü İlçe Ziraat Oda Başkanları, GAPUTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Kılıç, TMO Müdürü Ali Cihan Timur Et ve Süt Kurumu Müdürü Hamdullah Güven, TKDK İl Koordinatör vekili Mahmut Dursun,İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalay, İl Müdür Yardımcıları Şube Müdürleri 17 ilçe Tarım ve Orman Müdürleri, Teknik elemanlar ile çok sayıda çiftçi katıldı.
İl Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar konuşmasında Diyarbakır ilinde hububat hasadının hızlı bir şekilde devam ettiğini, bu yıl yapılan tespitlere göre bazı yerlerde hasadın il ortalamasında yapıldığını, bazı yerlerde ise il ortalamasının üstünde bir verimin olacağını dile getirdi.
Buğday üretimi açısından Türkiye’de 3.sırada yer alıyor
Konuşmasının devamında ise: “Bilindiği gibi Diyarbakır ili hububat yönüyle Türkiye de sayılı illerden bir tanesi. Buğday üretimi açısından Türkiye’de 3.sırada yer alıyor. Hububat tarımında ilçe ve il müdürlüğümüzdeki personellerimiz çeşitli sebeplerle üretimi kontrol etmektedirler. Hasattan önce süne mücadelesi ile ilgili ekiplerimiz 150 civarında teknik personelimiz arazide 3 ay boyunca çalışmalarını yapıp, süne zararlısına karşı buğdayı korumaya yönelik görevlerini ifa ediyorlar.
Bu kapsamda yaklaşık olarak 3 milyon 300 bin dekar civarındaki buğday arazimizin 1 buçuk milyon dekarında ilaçlama kararı aldık ve arazinin büyük bir bölümü ilaçlandı. İlaçlama çalışmaları hasat ile beraber hala devam ediyor. Umuyoruz ki bu sene verimli bir hasat dönemi yaşayacağız ve bu yıl ki hasat çiftçinin yüzünü güldürecektir. Diyarbakır’da yağışlar sebebiyle bu seneki buğday verimi olumlu anlamda gelişme kaydetti.” dedi.
Vali Hasan Basri Güzeloğlu, dünyanın en bereketli, üretim havzalarından biri olan üretim ve bereket merkezi Diyarbakır’da buğday hasat sezonunun açılışında bir arada olduklarını söyledi. Sur ilçesinde bu bereketli topraklarda bugün besmeleyle buğday sezonunun hasadını başlattıklarını belirtti.
Bu yıl yaklaşık 1,5 milyon ton buğday hasadı gerçekleştirmeyi bekliyoruz
Vali Güzeloğlu, “Sizin de gördüğünüz gibi her dönem ve her zaman Diyarbakır ve Sur ilçesinde gerçekten bereketli olan bu topraklarda bugün inşallah bereketli bir sezonu ve hasadını başlatmış oluyoruz. Diyarbakır tarımsal üretimin her alanında ülkemizin ve dünyanın saygın bir merkezi. Özellikle hububatta buğdayın merkezi, ülkemizin üçüncü büyük üretim havzası.
Bu yıl yaklaşık 1,5 milyon ton buğday hasadı gerçekleştirmeyi bekliyoruz. Yaklaşık 3 milyon 200 bin dekarlık alanda gerçekleşecek ve birazdan besmeleyle başlayacağımız hasatta verimlilikte de Türkiye ortalamasının iki katına yaklaşan bir verimi elde etmekteyiz. Yaklaşık dekar başına 400 kilogram bir hasat ve ürün bekliyoruz. Şüphesiz buğday en temel besin kaynağımız, en önemli gıda kaynağımız.
Bu noktada Diyarbakır’da bugün başlayan hasat sezonunda, öncesinde ve devamında hem İl Müdürlüğümüz hem bugün bizimle beraber olan 17 ziraat odamız, bütün diğer üretici birliklerimiz son derece hassas bir çalışmayı çiftçilerimizle gerçekleştirdi.” dedi.
8 baraj ve 23 sulama projesiyle 235 bin hektar alan suyla buluşacak
Hem organik hem de doğal yollarla yapılan mücadelelerle Diyarbakır'ın örnek bir çalışma sergilediğini ifade eden Vali Güzeloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sünede (böcek) yaklaşık 1,5 milyon dekar alanda çok özellikli bir mücadele sürdürüyor. Sezon başlarken özellikle ben tüm çiftçimize hem Diyarbakır hem de bölge için bir uyarı da yapmak istiyorum. O da anız yangınları; anızın, harman sonrasında kalan topraktaki varlığın asla yıkılmaması, hem doğal dokunun zarar görmesi hem de bitki ve hayvan varlığının çok olumsuz etkilenmesi, şüphesiz çevreye dönük çok önemli zararlarda söz konusu bu konuda, hem İlçe kaymakamlıklarımız hem de muhtarlıklarımız ziraat odalarımız ve çiftçilerimiz ortak sorumluluk gösterirse Diyarbakır ve bölgede anız yangınları giderek azalır.
Anız yangınlarının önüne geçmiş oluruz. Şuanda devam eden ve tarım yapılan alanlarımız Silvan projesinin 8 baraj ve 23 sulama projesinin tamamlanmasıyla il genelinde bütün sulanabilir alanların sulandığı ve belki de Türkiye’de bir ilk olarak buna bağlı olarak her alanda tarımın suyla buluştuğu bir kent konumunu taşıyacak. 235 bin hektar alan proje suyla buluşacak. Tabi bunun hazırlıkları ve çalışmalarını da yapıyoruz. İnşallah bugünden ileriye çabalarımız önce çiftçimize ve insanımıza kazanç olacak. Sonra da kalkınmayı taşımış olacak.”
KAYNAK : TARIMDANHABER