Edirne'de ilk ürün ayçiçeği 2 bin 500 liradan açık artırmaya çıktı 4 bin 500 liradan satıldı
Keşan’da, 2020 yılının ilk ayçiçeği ürünü dün Keşan TB (Ticaret Borsası)’na getirilirken, burada yapılan sembolik salon satışında, 2.50 TL'den açık arttırmaya çıktı. İlk ürün ayçiçeği 4,50 TL'den, Beşerler Tarım tarafından alındı.
Medaykesan.com.tr'den Songül Konar'ın haberine göre, Cuma günü Saat 11.00 sıralarında, Keşan TB Toplantı Salonu’nda başlayan ilk ürün satışına; Keşan TB Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, LİDAŞ Müdürü Ali Gücüyeter oda-borsa üyeleri ve üreticiler katıldı.
Kemalettin Uslu'nun, ayçiçeği hasat sezonunun tüm çiftçilere hayırlı olması temennisinde bulunmasının ardından söz alan Necmi Kaymaz, tüm çiftçilere, bol ve bereketli hasat sezonu diledi.
AYÇİÇEĞİ 2.50 TL'DEN AÇIK ARTTIRMAYA SUNULDU
Yapılan konuşmaların ardından, Yenimuhacir Beldesi’nden Muzaffer Engin tarafından 800 kilo olarak getirilen; nem 5,5, hektolitre 37,2, yağ 37,4 oranına sahip ayçiçeği, 2.50 TL'den açık arttırmaya sunuldu. Ayçiçeği, 4,50 TL fiyat veren Beşerler Tarım Ürünleri yetkilisi Hüseyin Beşer tarafından alındı.
KAYMAZ: “SICAKLARIN BİRDEN YÜKSELMESİ ÜRÜNDE ERKEN OLGUNLAŞMAYA SEBEP OLDU”
Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, yılın ilk ayçiçeği ürünü olması nedeniyle satışın sembolik olarak gerçekleştirildiğinin altını çizerek, “Pandemi süreci ile birlikte tarım ve gıdanın önemi ön plana çıkarıldı. Gıda ve tarım ne kadar önemli olsa da açık alanda yapıldığı için riskleri yüksek olan bir sektör. Çatısı, kapısı olmayan, kontrol altına zor alınan bir sektör. Bu yıl buğday hasadı başladığında lokal olarak bazı bölgeler iyi başlamıştı, bazı bölgelerde de %30-50 arasında verim kaybı yaşandı. Ayçiçeği ekim döneminde üreticiler iklim koşullarından umutluydu. Bölgemiz yağışları o dönemde iyi almıştı. Daha sonra aşırı sıcakların birden yükselmesi üründe stres ve erken olgunlaşmaya sebep oldu” diye konuştu.
ŞEN: “BİZ BATIYORSAK, SİZ DE BİZİMLE BERABER GELECEKSİNİZ”
Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Ziraat Odası olarak üreticilere hayırlı bir sezon dileyerek şunları söyledi: “Bölgemiz bu yıl ekim sürecinden sonra pek yağış almadı. Yağış olmazsa ve iklim gitmezse verim alma şansımız yok. Ne kadar uygulama yaparsak yapalım, tarım açık alanda yapılıyor. Sulu tarım olmadığı sürece bu şartlarda üretimde katkı sağlama, rekabet etme gücümüz olmaz. Şu an hükümet gümrük vergilerini kaldırdı, rekabet gücümüz dış ülkeler ile hemen hemen yok. Üretmiş olduğumuz ürünün değerini piyasada görüyoruz. Bunlar sembolik rakamlar şu an, yağ oranları her şeyi değiştirecek. Bizim en büyük kuruluşumuz Trakya Birlik. Trakya Birlik yönetimi veya hükümetten alınacak olan destek neticesinde açıklanacak olan fiyat bizi ilgilendirir. Üreticilerimizin %50-70 arasındaki potansiyeli ürününü oraya döküyor. Burada siz iş adamları ve tüccarlara da iş düşüyor. Lütfen çiftçileri yalnız bırakmayın. 2020 yılında pandemi sürecinde çiftçi buğdayda bölgemizde istediği verimi alamadı. İstediği potansiyel yok, girdi maliyetleri artıyor. Bugün sezonun ilk ürününü ayçiçeğini aldık. Görünen o ki tahmin ettiğimizin çok altında bir verim potansiyeli olacak. İyi bir şeyler bekliyorduk, beklediğimizin altında oluyor. Bu süreçte tüccarlar da üreticileri fazla ezmesin, siz de ticaret yapıyorsunuz hiç lafımız yok. Açık ve net söyleyeyim, biz batıyorsak, siz de bizimle beraber geleceksiniz. Bunu aklınızdan hiç çıkarmayın.”
KAYMAZ: “HİÇ KİMSENİN ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETME GİBİ BİR ŞANSI VE LÜKSÜ YOK”
Üreticiye herkesin ihtiyacı olduğunu vurgulayan Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, sözlerine şöyle devam etti: “85 milyon tüketen insanın üretene ihtiyacı var. Üretim, bolluk ve ucuzluk varsa bu insanlar karnını doyabilecek. Kimsenin sizi yalnız bırakmaya ne şansı ne lüksü var. Bizim bölgedeki ticaretimizin arksında tarım, hayvancılık ve turizm var. Tarım Bakanımız ile yapmış olduğumuz toplantılarda gıda hep önemli olacak. Riskler de var. Artık üreticinin de bir olması gerekiyor. Senlik benlik kavgalarının bittiği, kooperatifleşme döneminin olduğu, ürünü alırken de satarken de birlik beraber içinde olursak daha güçlü bir gelecek olacağına inanıyoruz. Yoksa hiç kimsenin üreticiyi mağdur etme gibi bir şansı ve lüksü yok. Onlar varsa insanların karnı doyacak.”
ŞEN: “TMO ÖNCEDEN SADECE KEŞAN’DAN 23 BİN TON ALIYORDU”
Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, sözlerine şöyle devam etti: “Bazı arkadaşlarımız fiyat yükselsin diyor. Ben fiyata karşıyım. Fiyatın çok yükselmesi çiftçiyi çok memnun etmez. Alt tarafta belli bir kesim var. Üretim olarak verimi az alıyoruz. Önceki yıllarda Trakya Bölgesi açısından verimimiz gerçekten iyiydi. Şu anda verimlerimiz umduğumuzdan çok aşağıda olacağını tahmin ediyorum. Şimdi LİDAŞ’ı açtık. Açılışında bölge genelinde 23 bin ton buğday alındı. Bu 23 bin ton sadece Keşan bölgesinin değil, bölgesel olarak alındı. TMO önceden sadece Keşan’dan 23 bin ton alıyordu. Buğday piyasasından sonra ayçiçeği piyasası da devam edecek. Ayçiçeği ekilişlerinde belli bir artış var, denge oluşmaya başladı ama bu yıl ayçiçeği verimini çok az seviyelerde seyredeceğiz. Enez kavşağından yukarı baktığımızda tarım alanlarını sulamak için çok bir şey yok, %90’ı kuru tarım yapıyor. Buralara baktığımızda kanallar, göletlerimiz var. Bildiğiniz gibi Hamzadere’yi çok irdeledik. Hep alternatif tarıma yöneldik. Alternatif ile sadece çeltik ile ilgili alan oldu. Başka bir şey olmadı, baktığımızda pancar da yok, sebze de yok, sadece çeltikle olmaz.”
Şen’in konuşmasının ardından sözü yeniden Necmi Kaymaz aldı.
KAYMAZ: “BİZLER SİZLERİN SAYESİNDE VAR OLUYORUZ”
Üreticilerin her zaman yanlarında olduklarını vurgulayan Kaymaz, “Önümüzdeki süreçte suyun bu kadar kıymetli olduğu dönemde, bu kadar çok su tüketimi yapan ürünün ekilmesi mümkün olmayacak. Alternatif ürüne daha az suyla daha fazla ürün geçişlerine, ürün yelpazesi geliştirme sitemine geçmemiz lazım. Bunu sürdürebilmemiz mümkün değil. Keşan Ticaret Borsası olarak her zaman üreticinin yanındayız. Üreticiyi ihmal etme ve onların yanında olmama, onları ezme gibi kimsenin arzusu da durumu da yok. Onlar bizim değerimiz. Onlar üretirse biz karnımızı doyuracağız. Bunun farkındayız, bilincindeyiz, öyle bir niyetimiz asla yok. Bizler sizlerin sayesinde var oluyoruz. Zor şartlarda yetiştirdiğiniz ürünleri kıymetlendiren sanayicilerimiz. Birlikte et ve kemik gibiyiz, birbirimize muhtacız” dedi.
Daha sonra sözü Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı aldı.
ŞAPÇI: “SANAYİCİ OLMAZSA ÜRETİCİNİN MALININ DA BİR ANLAMI YOK”
Ayçiçeği sezonunun ve hasadının hayırlı ve bereketli olmasını dileyen Şapçı, şunları söyledi: “Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm üreticilerimize hayırlı ve bereketli sezon olmasını diliyoruz. Öncelikli temennimiz bölgemizdeki ürünlerin fiyatlarının makul oluşması. Üreticisinden, son tüketicisine kadar gelen her adımda hepsinin makul kar ve gelirlerle, gelir elde etmesi en önemli temennimiz. Sanayici olmazsa üreticinin malının da bir anlamı yok. Sanayici ve tüccarında olmasıyla beraber katma değerle, kaliteli ürünü daha fazla paraya satabiliriz. Bölgemizde de daha fazla gelir olmuş olur. Üretimden sonra tedarik zincirinin tamamlanması bölgemiz için önemli. Bu sene verim altta olacak gibi gözüküyor. Pandemi sürecinde gıdanın önemi bir kez daha vurgulandı. Suyun önemi de ortaya çıktı. Bölgemizde çok su da yok. Bu yüzden verim düşüklüğü de yaşıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemlerde suya ulaşımımız daha kolay olur. Ümidimiz üretilen malın fiyatla desteklenip, çiftçimizin kazanmasıdır. Hayırlı olsun.”
Konuşmaların ardından Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ziraat Odası tarafından ürününü satışa çıkaran Muzaffer Engin’e plaket sunuldu. Muzaffer Engin de ürünün hayırlı olmasını dileyerek, sezonun bolluk ve bereketli geçmesini diledi.
KAYNAK;TARIMDAN HABER