FAO’dan Tarım ve Gıda Güvenliği Çalıştayı!
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından düzenlenen tarım ve gıda güvenliği konulu çalıştay, Hatay’da gerçekleştirildi.
“Mültecilere Yanıt Programı Kapsamında Tarımsal Geçim Kaynaklarının Geliştirilmesi” başlığı altında düzenlenen Çalıştay ile, Türkiye’deki mevcut Suriyeli mülteci krizine yanıt bağlamında tarımsal geçim kaynakları müdahalelerinin uygulanmasında tarım sektörü temsilcileri ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında merkezi ve il düzeyinde politika geliştirmek amaçlandı.
Ek olarak, katılımcıların tarım geliştirme programları hakkında tartışmaları, bilgi paylaşmaları ve bu programların tarla dayanıklılığını nasıl geliştirebilecekleri, tarım gelirlerini nasıl oluşturabilecekleri ve hem geçici koruma altındaki mülteciler hem de ev sahibi topluluklar için mevcut girişimleri nasıl güçlendirebilecekleri konusunda fırsat sağlamak hedeflendi.
Gıda ve tarımla ilgili kurumların katılımıyla yapıldı
Türkiye’deki gıda ve tarım programlarıyla ilgilenen ulusal, uluslararası ve devlet kurumlarından yaklaşık 50 katılımcıyı bir araya getiren Çalıştaya, Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Uluslararası Kuruluşlar yetkilisi, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yerel yönetimler ile Hatay ve ilçe düzeyinde tarım odaları katıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Uluslararası Kuruluşlar Başkanı Şule Özge İmamoğlu sunumunda, Tarım ve Orman Bakanlığı, Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planı ve Geçici Koruma altındaki Suriyeliler bağlamında tarımsal müdahaleler için hükümet vizyonu altında gıda ve tarım projeleri için bakanlığın desteği hakkında bilgi verdi.
Hatay’daki tarım ve gıda projeleri
Hatay Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, bölgedeki gıda ve tarım projeleri için verilen desteklerin altını çizerken, Hatay Ziraat Odası Koordinatörü Selahattin Yalman, Hatay’da 55 bin üyeli 12 Ziraat Odasının bulunduğunu ve aracıların tarım işçilerini yönetmek ve ihtiyaçlarını karşılamak için çok önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Sektör temsilcileri ve yerel otoriteler, çalıştayda geçici koruma altındaki Suriyeliler ve ev sahibi topluluk üyeleri için tarım sektöründe tarla dayanıklılığı ve gelir yaratma konusunda tartışma fırsatı bulurken, Wealth Hunger Hilfe ve Islamic Relief Türkiye kuruluşları, uygulama döneminde karşılaştıkları deneyim ve zorlukların yanı sıra gıda ve tarım müdahalelerinin sonuçlarını da paylaştılar.
Saha ziyaretleri de yapıldı
Çalıştayın 2. gününde, bilgi yönetimi sorumluluklarının, faaliyet bilgi veri tabanının, gösterge panellerinin ve hedeflerle yeni sektör göstergelerinin açıklanması da dahil olmak üzere, gıda ve tarım sektörünün bilgi yönetim araçları tanıtıldı.
Yayladağı Geçici Barınma Merkezi’ndeki Suriyeli mülteciler tarafından mantarların üretildiği sera tesisine saha ziyareti de gerçekleştirilen Çalıştay katılımcılara tarım programının planlanması, tasarlanması ve uygulanması konusunda somut bilgi sağladı.
KAYNAK;GIDA HATTI