Gübre fiyatları çiftçinin canını yakıyor!
Son günlerde zam üstüne zam yiyen gübre fiyatları çiftçinin canını yakıyor. Üre gübresinin fiyatı 3000 liraya dayanırken, GÜBRETAŞ'ın 10 gündür satışları kapalı, İGSAŞ ise bugün itibariyle satışları kapattı. Fiyatların artması bir tarafa satışların da durması "Gübrede neler oluyor?" sorusunu gündeme getirdi.
ÖZEL HABER / Dolar kuru 8.5 lira iken 46 azotlu gübrenin fiyatı 2400 lira iken, dolar kuru 7.4 lira seviyesinde olmasına rağmen gelen zamlarla birlikte 46 azotlu gübre fiyatlarının tonu 3000 liraya dayandı. Yine 26 azotlu CAN gübre fiyatları da 1100 liralardan 1850 liralara çıktı. Fiyatların yükselmesine rağmen GÜBRETAŞ yaklaşık 10 gündür üre satışlarını durdururken, İGSAŞ’ta bugün satışları kapattı.
GÜBRE FİYATLARI ÇİFTÇİYİ VE TARIMSAL ÜRETİMİ TEHDİT EDİYOR
Üre gübresinin kullanımının artacağı bir dönemde fiyatların arka arkaya zamlanması çiftçiyi ve tarımsal üretimi ciddi anlamda tehdit etmeye başladı. Dolar kuru 8.5 liraya çıktığı dönemde üre fiyatlarının tonu 2400 lira seviyesinde bulunurken, kurların düşmesine rağmen fiyatların 3000 liraya dayanması, “Gübrede neler oluyor?” tepkisine neden oldu.
TARIM BAKANLIĞININ SESSİZLİĞİ ÇİFTÇİNİN TEPKİSİNİ ÇEKİYOR
Gübre fiyatlarının yükselmesi çiftçinin tepkisini çekerken, üretimi olumsuz etkileyecek olan bu fiyat artışlarına karşılık Tarım ve Orman Bakanlığının konuyla ilgili bir açıklama yapmaması ise dikkat çekiyor.
ÇİFTÇİNİN SORUNLARINI YAKINDAN TAKİP EDEN ZİRAAT MÜHENDİSİ FAİK TOY GELEN ZAMLARI DEĞERLENDİRDİ
Sosyal medyada çiftçinin sorunlarına yönelik yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Ziraat Mühendisi ve aynı zamanda kendisi de çiftçi olan Faik Toy, Tarımdan Haber’e gübre fiyatlarında yaşanan artışla ilgili olarak çarpıcı tespitlerde bulundu.
ÇİFTÇİ BU FİYATLARA GÜBRE KULLANAMAZ!
Hükümetin çiftçiye üretimi artırın çağrısı yaptığı bir dönemde, üre gübre fiyatlarının 3000 lira kadar çıkmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını dile getiren Toy, "46 azotlu gübre fiyatları hasattan sonra yani 5-6 ay önce 1900 lira iken bugün bu fiyatlar 3000 liraya çıktı. Yine 26 azotlu CAN gübre fiyatları da 1100 liradan 1850 liralara yükseldi. Hükümet çiftçiye üretimi artırın diyor. Pekala çiftçi bu fiyatlardan gübreyi alıp nasıl kullanacak? Bakanlığın biran önce bu fiyatlara karşı tedbir alması gerekiyor. Yoksa çiftçinin bu fiyatlara bitkinin ihtiyacı olan gübreyi kullanması imkansız" dedi.
GÜBRETAŞ PİYASAYA GÜBRE VERMİYOR!
Fiyatların arttığı gibi gübre piyasasının önemli aktörü olan GÜBRETAŞ gibi firmaların piyasaya ürün vermediğinin altını çizen Toy, “Ülkenin tarımsal üretimini yakından ilgilendiren böyle bir sorun karşısında hiçbir yetkili de çıkıp çiftçiye karşı bir açıklama yapmıyor. Sanki böyle bir sorun yokmuş gibi davranıyorlar” tepkisinde bulundu.
ÇİFTÇİ ÖNERİLEN GÜBREYİ KULLANIRSA ALACAĞI ÜRÜN GÜBRE FİYATINI BİLE KARŞILAMAZ
GÜBRETAŞ’ın bir dekara kullanacağı gübre miktarı ile yaptığı paylaşımlara da tepki gösteren Toy, “Çiftçi GÜBRETAŞ’ın önerdiği gübre miktarını ürününe kullanırsa, bir dekardan alacağı ürün gübre fiyatını bile karşılamaz” dedi.
TARIM BAKANLIĞI VE ÇİFTÇİ ÖRGÜTLERİ NEDEN SESSİZ?
Tarım ve Orman Bakanlığının piyasaları regüle etmek için iç piyasadan daha pahalıya yurt dışından 2 bin liradan arpa ithal ettiğini anımsatan Toy, “Ancak asıl piyasaları regüle edecek olan çiftçinin üretimidir. Fakat çiftçinin maliyetlerini en çok etkileyen gübre için bir regülasyon neden düşünülmüyor? Başta Tarım Bakanlığı olmak üzere çiftçi örgütlerinden çitçinin gübrede yaşadığı soruna yönelik neden hiçbir açıklama yapılmıyor” değerlendirmesinde bulundu.
BİN DEKARDA ÇİFTÇİNİN GÜBRE MALİYETİ 6 AY İÇİNDE 33 BİN LİRA ARTTI!
Gübre fiyatlarındaki artışın çiftçinin girdi maliyetlerini nasıl olumsuz etkilediğini de rakamlarla ortaya koyan Toy, "6 ay önce 30 ton üre gübresi için 57 bin lira ödeyen çiftçi, şimdiki fiyatla 30 ton üre alacak olan çiftçi 90 bin TL ödemek zorunda" dedi.
GÜBRE BAYİLERİ DE FİYAT ARTIŞINA TEPKİLİ!
Sektördeki gübre bayileri artan fiyatlar karşısında kendilerinin de çaresiz kaldığını belirterek, “Bir gün önce sattığımız ürünü tekrar alıp yerine koyamıyoruz. GÜBRETAŞ, 10-15 gün önce üre gübresinin fiyatını 2585 lira olarak açıklamıştı. Ancak fiyat güncellenmediği gibi piyasa ürün de verilmiyor. GÜBRETAŞ’ın satışları kapalı. Fiyat artışlarına gerekçe olarak yurt dışı piyasalar gösteriliyor” açıklamasında bulundu.
SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU!
Gübre fiyatlarına gelen zamlar sosyal medyada gündem oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile çiftçi örgütleri konuya duyarsız kalırken, çiftçi sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla tepkisini ortaya koyarken, çiftçinin çaresiz kullanacağı gübre miktarını düşüreceğine dikkat çektiler.
KAYNAK;TARIMDAN HABER