Hububat fiyatları tonda 200 lira arttı! Eski genel müdürden çarpıcı tespitler...
Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin 24 Şubat 2022 sabahı itibari ile savaşa dönüşmesi başta tarım piyasası olmak üzere Türkiye’yi birçok alanda olumsuz etkileyecek. Sadece bugün hububatta ton başına 200 TL artış yaşandı. Fiyatlar fırlayacak.
Hem Rusya hem de Ukrayna ile sıkı ticari ilişkileri olan Türkiye, savaşın uzamasına ve genişliğine bağlı olarak savaştan en fazla etkilenecek ülkelerin başında geliyor. Savaşın Türkiye’ye tarımsal etkilerini TMO, Et ve Süt Kurumu eski Genel Müdürü, Tarım Bakanlığı Eski Müsteşar yardımcısı ve İK Tarımüssü Kurucusu İsmail Kemaloğlu ile konuştuk. Kemaloğlu'nun, www.tarimdanhaber.com'a yaptığı değerlendirmede dikkat çeken başlıklar şöyle...
SAVAŞ TÜRKİYE’Yİ DERİNDEN ETKİLER
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın uluslararası tarım piyasalarını derinden etkilemeye başladığını belirten Kemaloğlu, “ Petrol ve enerji gibi tarım ürünleri fiyatları da arttı. Vadeli kontratlarda buğday dahil hububat geneli için %5 üzeri artışlar yaşanıyor. Zira, Rusya ve Ukrayna dünya buğday ihracatının % 29’unu, ayçiçeği ihracatının %32’sini, arpa ihracatının %31’ini, mısır ve kanola ihracatının %19’unu yapan iki ülke.” dedi.
HUBUBAT TON BAŞINA 200 TL ARTTI
Bu konjonktüre abartılı hikayeler yazmaya hazır uluslararası fonların da etkisi ile borsalar da ilave yansımalarının olacağını kaydeden İsmail Kemaloğlu, “ Yurtiçinde de bugün hububat fiyatları ton başına 200 tl üzeri arttı, muhtemelen haftaya daha keskin artış olacak. Türkiye maalesef hububatta arz açığı yaşıyor. Devlet artık yüklü stok taşımalıdır. Bundan sonra ithalat daha pahalı olacak, kaç aydır sakin bir seyir vardı.” ifadelerini kullandı.
HASADA KADAR BUĞDAY SIKINTISI OLMAZ ANCAK İTHALATA DEVAM EDİLECEK
Türkiye’nin kendine has dinamiklerine de vurgu yapan Kemaloğlu, “ Yurtiçinde kur artış etkisi de düşünülürse zincirleme maliyet artışı olacak, bütün ürünlere maliyetler yansıyacaktır. Hasada kadar ülkemizde buğday sıkıntısı olmaz ancak bu gidişatla ithalat devam edecek, buğday ekilişi azalmaya devam ediyor. Devlet stok yapmak isteyecek ama alternatif ülkelerden ithalat pahalı olacak. Görev zararları artabilecek.” dedi.
KAYNAK;TARIMDAN HABER