Kadın Çiftçilerin Yetiştirdiği Kapya Biberlerin Tarla Günü Yapıldı
Kadın Çiftçilerin Yetiştirdiği Kapya Biberlerin Tarla Günü Yapıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı " Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi" çerçevesinde Malatya Doğanşehir İlçesi Savaklı Köyünde uygulanmakta olan " Kapya Biber Yetiştiriciliği" Projesinin Biber Hasadı Tarla Günü düzenlendi.
Düzenlenen Tarla Günü'ne Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit, Doğanşehir Belediye Başkanı Vahap Küçük, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Şevket Başyiğit, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Demet Köksal, Doğanşehir Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Metin Unakatan, Doğanşehir İlçe Emniyet Müdürü Alparslan Güven, Doğanşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şerif Çetintaş, Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı Burhan Tanışık, Savaklı Köyü Muhtarı Mehmet Alkan, İl ve İlçe Müdürlüğü Proje Koordinatörleri ve Kadın Çiftçiler katıldılar.
Protokol ve Kadın Çiftçiler tarafından tarlada gerçekleştirilen biber hasadında bir konuşma yapan Doğanşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap Küçük, "İlçemizde yaptıkları birçok çalışmaların yanı sıra özelikle kadın çiftçilerimize yönelik olarak bu projeyi uygulayan ve yeni bir ürünü Savaklı Köyümüzde uygulamalı olarak çiftçilerimize tanıtan İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Bugün burada kadın çiftçilerimizin katılımıyla gerçekleştirilen kapya biber üretimini görmek bizi çok memnun etti. Çok güzel ürün yetiştirmişler. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah bu çalışmaların devamı gelecektir. Bu projeleri devam ettirmek lazım, kadın çiftçilerimizi tarımsal yeniliklerle buluşturmak lazım. Çünkü Doğanşehirimizin havası güzel, suyu güzel, toprağı güzel. Burada sebzeciliğe önem vermemiz lazım. Bunun için İl Müdürlüğümüz bizi destekleyecek, çiftçilerimiz de yardımcı olacak ve bölgemizde üretilecek yeni ürünlerle tarımımız gelişecektir. İl Müdürlüğümüzden bunu talep ediyorum. Hepinize teşekkür ediyorum." dedi.
İl Müdürü Tahir Macit "Bakanlığımızca kırsal alanlardaki kadın çiftçilerimize yönelik olarak " Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi" uygulanmaktadır.
Bu proje çerçevesinde ilimizde 2016 yılında " Çilek Yetiştiriciliğinde Kadın Eli Projesi" ve 2017 yılında " Telli Terbiye Sistemiyle Ahududu ve Böğürtlen Yetiştiriciliği Projesi" uygulanmıştır. Bu projeler Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü arazisinde uygulanmıştır.
2018 yılında Bakanlığımızca onaylanan " Kapya Biber Yetiştiriciliği Projesi" Doğanşehir İlçemizin Savaklı Köyünde çiftçi şartlarında uygulanmaktadır. Demonstrasyon alanı 1 adet ve 1 dekar olarak Savaklı Köyünden kadın çiftçimiz Firdevs Çetintaş'ın arazisinde uygulanmaktadır. Projeye 3 köyden katılan toplam 31 kadın çiftçimize Nisan Ayında, İnönü Üniversitesinden, İl Müdürlüğümüzden ve Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden konu uzmanları tarafından teorik eğitimleri verildi. Bunun yanı sıra kadın çiftçilerimiz demonstrasyon alanındaki üretimin her aşamasına bizzat katılmaktadırlar. Proje uygulamasında kullanılan fideler Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden bölgemize adapte olmuş çeşitlerden temin edilmiş ve Mayıs ayının başında dikim gerçekleştirilmiştir.
Kapya biber son dönemlerde Malatya ve çevre illerinde iç piyasada oldukça fazla talep görmektedir. Kapya biber gerek taze gerekse de işlenmiş olarak değerlendirilebilen bir üretim dalıdır. Hasat sonrasında katma değerini arttırmak için üreticiler elde ettikleri ürünlerini farklı şekillerde de değerlendirebilmektedir. Salça olarak, kurutularak, közlenip salamura yapılarak ve turşusu kurularak değerlendirilebilmektedir. İç piyasada fazla talep gören bu ürününün yetiştiricilik sistemlerinin çiftçiler ve yayım elemanlarına ulaştırılması son derece önem arz etmektedir.
Bölgedeki kadın üreticilerin işletmeleri genelde küçük aile işletmeleri şeklindedir. Hasat ve bakım işlerinde bayan iş gücünün yoğun kullanıldığı kapya biber üretiminde gerekli altyapı ve bilgi eksikliklerinin giderilmesi durumunda kadın üreticilerin çok büyük olmayan alanlardan yüksek gelir elde etmeleri mümkündür. Özellikle kayısı hasat ve bakım işlemleri ile farklı bir dönemde uygulanabilecek olması işgücünün daha efektif kullanılması açısından olumludur. Kadınlar sosyal yapıda kapya biber üretimi ile gelir elde edecekler, ayrıca bölgelerinde önder çiftçi olarak değerlendirilecektir.
Bu projenin genel amacı; Kapya biber yetiştiriciliğinde bölgeye uygun kapya biber çeşitlerinin üretim tekniklerinin üreticilere ulaştırılması, Kapya biber yetiştiriciliğinin bölgede yaygınlaştırılması, Kaliteyi artırmak için etkin tarımsal üretim tekniklerinin bölgede yayılması, Becerilerinin geliştirilmesi için kadın çiftçilere pratik yaptırılması, Kadın çiftçilerin sosyo-ekonomik koşullarının iyileştirilmesidir.
Yürüttüğümüz bu proje çerçevesinde projeden elde edilen ürünlerin farklı değerlendirilme yöntemleriyle ilgili yapılan çalışmalar burada sergilenmekte olup, uygulamalı eğitimler devam edecektir.
Projemize desteğini esirgemeyen Doğanşehir Kaymakamlığına, Doğanşehir Belediyesine, Savaklı Köyü Muhtarlığına, proje koordinatörlerimize, projeye katılan tüm kadın çiftçilerimize ve tarla günümüze teşrif eden tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum." dedi.
KAYNAK:TARIM PUSULASI