Keneviri Hem Üreteceğiz Hem De Sanayisini Kuracağız
Samsun Valisi Osman Kaymak,Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası ile Çarşamba Ticaret Borsası'nın kenevir ekimi ile ilgili Midilli Restaurant’ta ortaklaşa düzenlediği Şubat ayı Meclis Toplantısı’na katıldı.
Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası ile Çarşamba Ticaret Borsası'nın kenevir ekimi ile ilgili Midilli Restaurant’ta ortaklaşa düzenlediği toplantının açılış konuşmasını yapan Çarşamba TSO Başkanı Ahmet Yılmaz, Çarşamba OSB ile ilgili olumlu gelişmeler olduğunu ve önümüzdeki hafta tapuları alarak çalışmalara başlayacaklarını belirtti.
Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Samsun’a teşrif etmesiyle birlikte daha yoğun gündeme gelen kenevir ekimine de değinen Çarşamba TSO Başkanı Ahmet Yılmaz “Bir ay önce TOBB’da yaptığımız Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Sayın Cumhurbaşkanımız kenevir üssünün Samsun olduğunu ifade ettiler. Şu anda kenevir ekimiyle ilgili herkesin kafasında soru işaretleri var. Biz de bu nedenle konuyla ilgili yetkilileri davet edelim ve bize doğru bilgi versinler istedik. Çarşamba Ovası’yla ilgili biliyorsunuz çok ciddi çalışmalar var. Burada kenevirle ilgili yapılabilecek bir şey varsa bundan sonra biz de yapalım diye düşündük.” dedi.
Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar ise, “Çarşamba Ovası ve Yeşilırmak Havzası bölgesi eski kayıtlara baktığımız zaman 15-16. asırlardan itibaren bir kenevir yetiştirme bölgesi. Burada kenevir ocakları var ve birçok köy ve yerleşim kenevir yetiştirilmesi sebebiyle burada oluşmuş. Bizim yaşımızdakiler hatırlamaz ama büyüklerimiz burada kenevir tarımının yapıldığı bir kültürden geliyor. Dolayısıyla Çarşamba Ovası’nda kenevir ekimi konusunda mesafe alabiliriz diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
MÜSİAD Milli ve Yerli Üretim Üst Kurulu Başkanı Soner Meşe ise “Milli ve Yerli Üretim Üst Kurulu’nda Türkiye’nin ithalat envanterini çıkarttık. En önemli sıkıntının kimya olduğunu gördük. Öyle ithal edilen ürünler var ki bunlar gelmediği takdirde birçok iş kolunda üretim duruyor. Bunlarla ilgili üretim protokolleri yapmaya başladık, teknoloji transferi yapmaya başladık, bunları bilen üniversitelerle çalışmaya başladık. Biz bu ürünleri tamamen kendimiz üretmeyi amaçlıyoruz. Ürünü belirliyoruz, teknolojisini oluşturuyoruz, analizlerini yapıyoruz, ne kadar zamanda üretim yapılacağını tespit ediyoruz ve bunları STK’lara, holdinglere, borsalara üretim için vermeyi planlıyoruz. Bunu tamamen bir milli hizmet olarak görüyoruz.” dedi.
Dünyada büyüyen ülkelerin üniversite, kamu ve endüstri olmak üzere üç ayak üzerinde yürüdüklerini dile getiren Soner Meşe, “Ama üniversite hep bir adım önde. Bir şey üretilecekse yönetim üniversiteyi davet edip altı ay süre veriyor. Böyle büyümüş bu ülkeler. MÜSİAD olarak Petro-Kimya sektöründe Ege Üniversitesi’yle 6 Mart’ta protokol yapıyoruz. Bu protokolle, Türkiye’nin kimya sektöründe üretmediği, üretemediği ve ürettirilmeyen birçok ürününü üretmek üzere bir anlaşma yapacağız. Teknolojinin bir kısmını biz getireceğiz, bir kısmını onlardan alacağız ve beraber yapacağız. Ama Türkiye’nin en büyük sorunu üniversitelerin bizden bir adım önde olma zorunluluğu. Rabbim inşallah bunu görmeyi bize nasip etsin.” diye konuştu.
Vali Osman Kaymak ise Samsun’un bir tarım kenti olduğunu belirterek, “Ancak tarım ve sanayinin iç içe olması Samsun için bir sorun. Samsun tarımdan elde ettiği geliri geçmiş yıllarda çok iyi değerlendirip sanayileşememiş bir il. Bunu Malatya, Kayseri, Gaziantep ve Konya çok iyi yaparak tarımdan elde ettiği gelirle sanayi kurdular. Samsun ise tarım ve ticarette kaldı. Geçmişte çok iyi bir sanayi kentiyken bunu devam ettiremedi ve yürüyen akımdan nasibini alamadı. Ama çok da geçmiş değil. El birliği ile inşallah ilerleyen zamanda biz de bunu gerçekleştireceğiz. ” dedi.
Samsun genelinde bulunan OSB’lerde sadece 5-6 bin kişinin istihdam edildiğini ve ihracat rakamlarının çok düşük olduğunu dile getiren Vali Osman Kaymak, Tersane bölgesinin yeni OSB alanı olarak tahsis edilmesi için girişimlerin devam ettiğini belirterek “Yatırım yapmak isteyen sanayicinin buradan yer olmadığı için başka bir ile gitmesini biz hazmetmemeliyiz. Ben şahsen Samsun Valisi olarak buna çok üzülüyorum. İnşallah bizim dönemimizde hem tarım yapacağız, hem sanayileşeceğiz. Sürdürülebilir kalkınmanın ve işsizliğin kesin çözümü sanayiden geçer.” diye konuştu.
Samsun’dan giden akademisyenlerin de katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kenevir eylem planı hazırlandığını kaydeden Vali Osman Kaymak, “Türkiye genelinde kenevir üretimi ve kenevirin işlenmesi konusu Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde geliştirilmeye çalışılıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın buna işaret etmesi bizim için çok önemli bir güç ve imkan. Çünkü O'nun işaretinden sonra süreç olumlu oluyor, ilgili kanunlar çıkartılıyor. Ama Sayın Cumhurbaşkanımız bu işe bu kadar inanmışken biz yereldekiler de inanıp el ele verirsek çok güzel yol alırız. Bize düşen vazifeyi en iyi şekilde yerine getirmeliyiz.” dedi.
Samsun’da kenevir üretiminin yanı sıra sanayisinin de Samsun’da kurulmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Vali Osman Kaymak, “Üretimi burada yapıp sanayi üretimini başka yerde yaptırmak, işin hizmetini yapıp kârını başkasına yedirmektir. Artık Samsun’un bunu yapmaması lazım. Keneviri hem üreteceğiz hem de sanayisini kuracağız. Şuan yeterli tohum yok ama inşallah 3 yılda 200 ton tohuma ulaşacağız. Kenevir üretmek kolay yeter ki sanayiciler bunun bir yandan çalışmasını yapsınlar. İnşallah Pazar günü Sayın Cumhurbaşkanımızın ilimize teşriflerinde bu konuyu zamanları olursa zat-ı alilerine yeniden arz edeceğim.” diye konuştu.
Vezirköprü ilçesindeki Vezirağaç Fabrikası’nda yurtdışından ithal edilen selüloz ile çay poşeti üretildiğini ve ihraç edildiğini ifade eden Vali Osman Kaymak, “Türkiye’de tek dünyada ise üç fabrikadan birisi olan bu fabrikada bu poşet üretiliyor ve yetkililer bu poşetin kenevirden de üretilebileceğini söylüyorlar. Bununla birlikte kenevirden kağıt da üretilebileceğini söylüyorlar. Samsunlu iş insanlarının buna inanıp yatırım yapması lazım. Medikalden savunma sanayisine kadar birçok alanda kullanılan bu ürünle ilgili fırsatı inşallah Samsun geri çevirmez ve olumlu bir süreç yaşar. Bunu hep beraber başaracağımıza yürekten inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Toplantı konuşmaların ardından soru-cevap ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmasıyla devam etti.
Toplantıya ayrıca, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Adalet Komisyonu Başkanı Kemal Alver, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Çarşamba Cumhuriyet Başsavcısı Gültekin Bülbül, Bölge Adliye Mahkemesi Hakimi Halil Çetin, ilgili kurum ve kuruluş müdürleri, iş insanları ile meclis üyeleri katıldı.