Mera alanına hızlı tren projesi tepkilere neden oldu
Hızlı tren projesi kapsamında Edirne'nin Sazlıdere Köyü Merasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından proje onayı alınmadan, Tarım İl Müdürlüğü'nden izin alınmadan, meranın en verimli yerlerinin sökülüp kazılmaya başlanması tepkilere neden oldu.
Edirne Hudut Gazetesinden Sevcan Kalıpçinden Elmacı'nın haberine göre, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Hızlı Tren projesi için Sazlıdere Köyü Merası'ndan malzeme alınmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, üye ve çevre dostlarıyla birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçelerini verdi… Dernek Başkanı Ayten Eren, “Çevre Bakanlığı buraları korumayacaksa ne iş yapacak?” diye sorarken, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da, “Madem bu AB Projesi parası da oradan geliyor. Gidin daha uzak yerlere mera, tarım arazisi vasfını taşımayan topraklardan alın” ifadelerini kullandı…
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Hızlı Tren projesi için Sazlıdere Köyü Merası'ndan malzeme alınmasının kabul edilemeyeceğini belirterek, üye ve çevre dostlarıyla birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçelerini verdi. Dernek Başkanı Ayten Eren, “Çevre Bakanlığı buraları korumayacaksa ne iş yapacak?” diye sorarken, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da, “Madem bu AB Projesi parası da oradan geliyor. Gidin daha uzak yerlere mera, tarım arazisi vasfını taşımayan topraklardan alın” ifadelerini kullandı.
Edirne Merkez ilçe Sazlıdere Köyü Merası'ndan geçen hızlı tren inşaatı ile ilgili itiraz dilekçeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne verildi. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, "Lütfen meraları rahat bırakın" dedi.
Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapımı süren Çerkezköy-Kapıkule Demiryolu Yapım Projesi kapsamında kullanılmak üzere, Edirne İli, Merkez ilçesi Sazlıdere Köyü Merası'ndan geçen hızlı tren inşaatı ile ilgili Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri ve çevre dostlarıyla birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçelerini verdi. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu basın açıklamasına katıldı. Dernek Başkanı Ayten Eren'in okuduğu açıklamada şunlar yer aldı:
İTİRAZ İÇİN BULUŞTULAR
"Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak üyelerimizle ve çevre dostlarımızla birlikte, D.D.Yolları tarafından Sazlıdere Köyü'ne 500 m. uzaklıktaki köy merasından Çerkezköy/Kapıkule hattına malzeme tedariği projesine itirazlarımızı yapmak üzere buradayız. Proje tanıtım dosyasını incelediğimizde, tarım ve hayvancılıktan başka geçim kaynağı olmayan köy meralarının, tren yoluna malzeme alacağım diye alt üst edilip talan edilmesi kabul edilemez. Burada yapılan, bölge insanının merasına el koyup binlerce yılda oluşmuş otlağı şirket yararına yok etmektir, hayvancılığı bitirmektir, etrafındaki ekili tarım arazilerine, yaşayan insanlara tozuyla, gürültüsüyle, günde 126 kamyon nakliyle oluşacak trafik yüküyle zararlar vermektir.
Bu tür projeler yerleşim yerlerine bu yakınlıkta olmamalı, şirketlerin karlılığına öyle denk düşüyor diye köy meralarını kurban edilmemeli. Devletin burada asli görevi vatandaşının sağlığı, geçim kaynaklarının korunması, doğal çevrenin korunması olmalı. Şirket karı değil kamu yararı öncelikli olmalı. Yoksa bu işler için burada olmaz kardeşim, köy meralarını koruma yasası var demeli. Hani nerede kamu yararı? Çevre Bakanlığı buraları korumayacaksa ne iş yapacak? Buradan sorumlulara sesleniyorum bu kaçıncı köy merası katledilmesine izin verdiğiniz? Trakya'mız ülkemizin ayçiçeği, buğday, pirinç deposudur, hayvancılık köylerimizin geçim kaynağıdır.
MERALARI RAHAT BIRAKIN
Lütfen köy meralarını rahat bırakın, bereketli tarım topraklarımız bu şekilde yok olmaya devam edecek, yerin üstü altından daha değerlidir bunu unutmayın. Bu projenin PTD henüz askıdayken çoktandır başladığını uzun zamandır iş makinelerinin faaliyette olduğunu ve kendilerinin bilgilendirilmediğini, ayrıca kolaylarına geldiği için çorak yerlerden değil meranın en iyi yerinden kazdıklarını söyledi köylülerimiz. Bu hukuk dışı bir durumdur. Bakanlıktan proje onayı alınmadan, Tarım İl Müdürlüğü'nden izin alınmadan, meranın en verimli yerleri sökülüp kazılmaya çoktan başlanmış.
Bu aynı zamanda bir suç duyurusudur. 2872 sayılı Çevre Kanunun 3. maddesinde; çevrenin korunmasına, iyileştirmesine ilişkin genel ilkeler açıklanmış olup; söz konusu proje; 'Çevreye' telafisi imkânsız zararlar verecek , çevresindeki yakın yerleşimleri, her türden canlı cansız yaşamı ve bir bütün olan 'ekosistem' içinde sürdürdükleri yaşamlarını geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde etkileyecektir. Danıştay içtihatlarına uygun olarak T.C. Anayasası'nın 17. Maddesi, 56. Maddesi, ve 63. Maddesi'nden hareketle; Çevre Kanunu'nun 3/a maddesi gereği yaşadıkları çevrelerinin, köylerinin, tarlalarının, topraklarının, sularının, bir bütün olarak ekosistemin kirletilmesinin önüne geçmek, insan sağlığı ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına istinaden Bakanlığınızın ÇED sürecini sonlandırılmasını E.Ç.G.D olarak talep ediyoruz."
MERANIN KATLİNE İZİN VERMİYORUZ
CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da şunları söyledi: "Bunlar yapılırken mera komisyonlarına, bilim adamlarına, üniversiteye danışılmadı. Bölgemizin tarım vasfını kaybetmiş tarım yapılamayacak yerleri var. Doğayı katledersek doğa bizden intikamını alır. Doğal merayı koruyalım. Yetkililere sesleniyoruz: Madem bu AB Projesi parası da oradan geliyor. Gidin daha uzak yerlere mera, tarım arazisi vasfını taşımayan topraklardan alın. Meranın katline izin vermiyoruz. Sazlıdere merasından geçen yıl Kırklareli yolu yapılsın diye toprak alındı. Bugün hızlı tren yapılsın diye alınacak. Yarın başka bir proje içinde mi buradan toprak alınacak? Bu yanlış. Bize yol da lazım çevre de lazım. Toprak kaynaklarımızı kirletmeyelim. Bu şekilde geleceklere miras bırakalım diyoruz.”
KAYNAK;TARIMDAN HABER