Polatlı'da çiftçiler 40 gündür tarlalarını sulayamıyor zarar 200 milyon lirayı buldu
Çiftçi tarlasına ne ektiyse susuzluktan kurudu. Polatlı’da Sakarya Nehri’nin bilinçsiz kullanımı ve Eskişehir DSİ Bölge Müdürlüğünün verilen su izinlerini takip etmemesinden dolayı çiftçinin yaklaşık 200 bin dönüm ekili arazisizindeki bütün ürünleri kurudu. Çiftçinin zararı 200 milyon lirayı bulurken, Polatlılı çiftçiler, 40 gündür seslerini hiçbir yetkiliye duyuramamanın isyanını yaşıyor.
Köylülerin verdiği bilgiye göre, Sakarya Nehri üzerinde Eskişehir’e bağlı köyler hiçbir sorun yaşamazken, Ankara’ya bağlı köylerin tamamının su sorunu yaşaması dikkat çekiyor. Polatlılı çiftçilerin yaşadıkları bu sorun aslında yeni değil. 2007’den buyana her yıl bu sorun yaşanmasına rağmen nedense kimse çiftçinin bu mağduriyetine bir çözüm bulamıyor. Bu yıl havaların sıcak gitmesinden dolayı kuraklığı çiftçi daha derinden hissederken, su sorununun çözülmesi için Ankara ve Eskişehir Valileri devreye girmesine rağmen bu yıl da bir çözüm bulunamadı.
TARLALAR 35, 40 GÜNDÜR SULANAMIYOR
TV5'in haberine göre, Polatlılı çiftçiler, Sakarya Nehri'nin kurumasından dolayı tarlalarını 35 gündür sulayamıyor. Mahsülü tarlada kuruyan çiftçi, DSİ'nin ilgisizliğinden şikayetçi. Başkent Ankara'nın Polatlı ilçesinde bazı köylerde 35, bazı köylerde ise 45 gündür tarlasını sulayamayan çiftçiler, Sakarya Nehri'nin suyunun bilinçsiz kullanılmasından kaynaklı olarak isyan etme noktasına geldi. Devlet Su İşleri’ne ve ilgili odalara seslerini duyuramadıklarını ifade eden çiftçiler ekinlerinin kuruduğunu ve çaresiz olduklarını söyledi.
Artık ekinini sulamaktan vazgeçen ama doğal yaşamın katledilmesini göz ardı etmek istemediklerini belirten çiftçi, çözüm odaklı beklentilerinin olduğunu ifade etti. Kuruyan nehir yatağında çiftçi Kemal Bol, yetkililerin ilgisizliğini anlattı:
Biz çiftçiler olarak siyasi ve bürokrasi anlamında bütün girişimlerimizi yaptık ama çözüm bulamadık. 35 gündür akmayan Sakarya Nehri'nden dolayı çiftçi perişan oldu. Çiftçi adeta nefes alamıyor. Çiftçitinin, köylünün isteği tarlasında yanmakta ve kurumakta olan mahsülü için can suyu. Siyaset ilgisiz, muhattablarımız ilgilenmiyor, Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu olan ziraat odaları, pancar kooperatifleri çiftçi ile ilgilenmiyor.
Çiftçi Yaşar Özer ise şunları söyledi: Sakarya Nehri'nin bu bölgede kurumasının en büyük nedeni DSİ'nin ilgisizliği. DSİ Sakarya'nın debisinin hesabını yapmaksızın diledikleri yerlere kanal ve bent açtı, her müraacat edene sulama izni verildi ve verilen izinlerin takipçisi olmadı.
Çiftçi Sinan Kütük ise, çiftçilerin çaresizliğini dile getirdi:
Mahsülümüzü nisan ayında ektik gübresini attık yetiştirdik ve mayıs ayında soğuk vurdu. Mayıs ayında vuran soğuğu atlattık ve şimdide 35 ündür mahsülümüzü sulayamıyoruz. Mısır, şeker pancarı, soğan, yonca, kabak gibi tarlamızdaki tüm mahsüümüz susuzluktan yandı ve kurudu. Nehrin kurumasıyla çiftçi tarlasını sulayamıyor. Tarlasında susuzlukta mahsulü yanan çiftçi borçlarını nasıl ödeyecek bilmiyor. Yetkili kurumlardan biran önce yardım istiyoruz.
KAYNAK;TARIMDAN HABER