Rekabet Kurumu’ndan 7 gübre firmasına soruşturma açıldı!
Rekabet Kurumu, çiftçinin en çok mağdur olduğu gübrede, 7 gübre firmasına (Bandırma Gübre, Ege Gübre, Eti Bakır, Gemlik Gübre, GÜBRETAŞ, İstanbul Gübre ve Toros Tarım) yönelik kapsamlı bir soruşturma başlattı. Soruşturma sonrasında rekabet şartlarına aykırılık tespit edilirse, firmalara cirosu üzerinde ağır para cezası kesilebilecek.
ÖZEL HABER / Rekabet Kurumu, gübre sektöründe faaliyet gösteren 7 teşebbüs hakkında soruşturma açıldığını duyurdu. Rekabet Kurumu'ndan yapılan açıklamada, "Gübre sektöründeki fiyat artışlarının 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi kapsamında incelenmesi amacıyla yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı" denildi.
ÖNARAŞTIRMADA ELDE EDİLEN BULGULAR SORUŞTURMA İÇİN YETERLİ GÖRÜLDÜ
Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri müzakere ederek yeterli bulan Rekabet Kurulu, 4054 sayılı Kanun’u ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak; Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş., Ege Gübre Sanayii A.Ş., Eti Bakır A.Ş., Gemlik Gübre Sanayi A.Ş., Gübre Fabrikaları T.A.Ş., İstanbul Gübre Sanayii A.Ş ve Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş.hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.
PEKİ BU KARAR NE ANLAMA GELİYOR?
7 gübre firmasına yönelik soruşturma açılırken, bu soruşturmanın açılması doğrudan bu firmaların ceza alacakları veya yaptırımla karşı karşıya kalacakları anlamına gelmiyor. Ancak Rekabet Kurulu'nun önaraştırmanın ardından burada bir soruşturma açılmasına karar vermesi dikkat çekerken, söz konusu bu gübre firmalarının rekabeti engellemeye yönelik bir faaliyetinin olup olmadığı mercek altına alınarak kapsamlı bir şekilde incelenecek olması önemli görülüyor. Soruşturma aşamasında 7 gübre firmasından yazılı ve sözlü savunmaları alınacak ve eldeki delillerle bunlar değerlendirilerek nihayi karar verilecek.
4054 SAYILI KANUNUN 4'ÜNCÜ MADDESİ ŞU İHLALLERİ KAPSIYOR
"Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır"
REKABET ŞARTLARINA AYKIRILIK TESPİT EDİLİRSE NASIL BİR CEZA UYGULANACAK?
Rekabet Kurumu'nun yapacağı soruşturma sonucunda burada rekabet şartlarına aykırı bir durum tespit edilirse, firmalara bir önceki yılın cirosu üzerinde ağır para cezası kesilebilecek.
KAYNAK;TARIMDAN HABER