Soğan üreticisini bekleyen tehlike: İhracat teşvik edilmezse çiftçinin bütün emekleri boşa gidecek
Ocak ayından bu yana fiili olarak yasaklanan soğan ihracatı Mayıs ayı itibariyle yeniden kontrollü bir şekilde açılsa da soğan üreticisini büyük bir tehlike bekliyor. Soğan ihracatına sınırlama getirilmesi bir tarafa devlet tarafından desteklenmesi gerektiğine dikkat çekilirken, aksi takdirde Adana ve Reyhanlı’da üreticinin yaşadığı sorunların Türkiye’nin diğer illerine de yayılacağını ve çiftçinin bir yıllık emeği ile ülke kaynaklarının telef olup gideceği uyarısında bulunuluyor.
Soğan üreticisi, soğan piyasasında yaşanılan ve bekleyen tehlikeye dikkat çekti. İşte soğan üreticisinin tespit ve uyarıları: "2020 Nisan ayının ilk haftasında Adana Bölgesinde kuru soğan hasatı başladı. Geçen hasat dönemine göre ürün rekoltesi ve kalitesi üst seviyelerde. İhracat yasağının getirilmesi, ülkede ve dünyada pandemi durumunun olması ve bir önceki yıldan yüzde 20’ye yakın fazla ekili alanın olması hasebiyle ürün fiyatı inanılmaz derecede geriledi.
Mayıs ayının başında ihracat kontrollü bir şekilde açılsa da günler süren bürokrasi ve ihracatçı firmalara sınırlı tonaj müsaadesi akıntılı ve hareketli ticarete engel oldu. Adana’da buhranlı ve sıkıntılı hasat devam ederken, Mayıs’ın ilk haftasında ülkenin yazlık kuru soğan üretiminde Adana gibi önemli yere sahip Hatay Reyhanlı hasatı başladı. Reyhanlı’nın da arza başlamasıyla birlikte kriz ciddi boyutlara ulaştı. Fiyatlar maliyetinin yarısına kadar geriledi. Ürün alıcı bulamıyor, 6 aylık emek, milli servet ziyan oluyor.
ADANA VE REYHANLI'DAKİ KRİZ DİĞER İLLERDEKİ ÜRETİCİLERE DE YANSIYACAK
İş bu kadar zora girmişken, işin ihracat tarafında hala, bürokrasi tıkanıklığı, kota kısıtlaması gibi uygulamalar sürüyor. Bu durumun sürmesi halinde, Adana ve Reyhanlı’da yaşanan bu kriz, Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarında hasatları yapılacak olan ve bu Bölgelerde de bir önceki yıla göre ekili alanın yüzde 20’ye yakın arttığı; Şanlıurfa, Amasya, Çorum, Yozgat, Ankara, Konya, Eskişehir ve Bursa illerimizde kuru soğan hasatları yapılacak ve vahim durum daha da inanılmaz bir boyutlara gelecek.
İhracat kısıtlamasını, zorluklarını ve kotasını kaldırmadıkça hatta kuru soğan ihracatını desteklemedikçe Dünyayı saran salgın sürecinde herkes kendini evine kapattığında ürünlerini üretmek için mücadele veren insanlar çok ciddi zarar görecek, Emek ve Milli Servet göz göre göre ziyan olacak."
KAYNAK;TARIMDANHABER