Sözleşmeli Üretim Modeli İle Makarnalık Buğday Alımı İşbirliği Protokolü
Sözleşmeli Üretim Modeli İle Makarnalık Buğday Alımı İşbirliği Protokolü
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz ve Oba Makarnacılık San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özgüçlü, sözleşmeli üretim modeli ile makarnalık buğday alımı işbirliği protokolüne imza attı.
Genel Müdür Dr. Fahrettin Poyraz, imza töreninde yaptığı konuşmada Tarım Kredi Kooperatifleri olarak, ortakların ürettiği ürünleri değerinde pazara ulaştırma noktasında sorumluluklarımızı artırma gayretinde olduklarını söyledi.
Poyraz “Tarım Kredi Kooperatifleri bugün 17 Bölge Birliği, 1625 kooperatif, 206 hizmet bölgesi, 13 şirketi ve yaklaşık 8 bin çalışanıyla 21 milyar lira aktif büyüklüğe sahip, 900 binin üzerinde üyesi, ortağı olan ama aynı zamanda da gıda noktasında 80 milyon insanımıza ulaşma potansiyeli olan bir yapı. Biz Tarım Kredi Kooperatifleri olarak özellikle çiftçimizin girdi temini konusunda geçmişten bugüne kadar üstlendiğimiz misyonumuzun yanı sıra özellikle çiftçimizin ürettiği ürünleri değerinde pazara ulaştırma noktasında da sorumluluklarımızı artırma gayretindeyiz. 2017 yılında sözleşmeli üretim noktasında çiftçilerimize ürettiğimiz ürün rakamı 40 milyon lirayken, 2018 yılında şu anda rakamlar aşağı yukarı şekillenmeye başladı. Bu 40 milyon liralık rakam 150 milyon liraya çıkıyor. Ortaklarımızın ürettiği ürünleri değerlendirdiğimiz rakam 2017’de 450 milyon lirayken bu rakam 2018’de 700 milyon liraya ulaşacak. Biz özellikle ortaklarımızın ürettiği ürünlerin pazara ve ihtiyaç duyulan sektöre tedariki, temini noktasında sorumluluklarımızı artıracağız. Bu anlamda bugün Oba Makarna ile imzalayacağımız işbirliği protokolü çok önemli. Bizim zaten yapmaya çalıştığımız, Tarım Kredi Kooperatifleri olarak hedeflerimize yaklaşma noktasında bizi daha güçlü kılacak. En başta da bir taraftan Tarım Kredi bir taraftan da ilgili firma kendini bu konuda rahat hissederken, esas kazançlı çıkacak olan çiftçilerimiz olacak. Çünkü çiftçilerimiz dönem sonunda ürettiği ürününü satma noktasında, pazara ulaştırma noktasında herhangi bir kaygı yaşamayacak. Zaten tarım sektöründe sözleşmeli üretim modeli geliştikçe, yani tüketim tarafı ile üretim tarafı arasındaki bağ güçlendikçe hem arz talep dengesi noktasındaki dengesizliklerin giderilmesi hem de tarım sektöründeki fiyatlandırma dengesizlikleri giderilmesi noktasında önemli bir sorunu da çözmüş olacağız. Bu işbirliği protokolünün başka firmalara da örnek olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Tarım Kredi Kooperatifleri ile çok önemli bir projeye imza attıklarını belirten Musa Özgüçlü “Sözleşmeli tarım ve buğday ekimi ile ilgili. Bunu pilot bölge olarak Kütahya, Eskişehir, Afyon, Uşak’ta çiftçilerin ürettiği buğdayları Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden, firmamız alarak makarna üretiminde kullanacak. Buradaki amacımız; çiftçilerimizin makarnalık buğdaya daha çok yönelmesi. Bu bölgede üretilen makarnalık buğdayların daha kaliteli olduğunu tespit ettik. Fakat çiftçilerimiz her nedense fazla miktarda makarnalık buğday ekmekten imtina ediyor. Tarım Kredi Kooperatifleri ile yapacağımız işbirliğiyle bunu da artıracağız. Pilot bölgedeki başarılı çalışmamız devam ettikten sonra Türkiye genelinde de sözleşmeli tarıma geçmeyi hedefliyoruz. Sözleşmeli tarım şuanda dünyanın pek çok ülkesinde uygulanıyor. Ne yazık ki bizim ülkemizde bugüne kadar iki denemesi oldu. Fakat o deneyen firmaların arkasında Tarım Kredi Kooperatifleri yoktu. Yani özel sektör, bizim sektörümüzden birkaç firma çiftçiyle yaptığı çalışmalarda başarılı olamadı. Biz Tarım Kredi Kooperatiflerinin gücüyle bu işi başaracağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Pazarlama Daire Başkanı İlyas Kılıç, Sözleşmeli Üretim Ve Ürün Değerlendirme Müdürü Mehmet Erol ve Oba Makarna yöneticilerinin de katıldığı törende konuşmaların ardından protokol imzalandı.
KAYNAK: Tarım Pusulası