Tarım Bakanından icara tarla ekenlere müjde! Artık destekler tarla sahiplerine değil icara ekenlere verilecek!
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, icara tarla eken çiftçilerle ilgili önemli bir açıklamada bulunarak, yapılacak bir düzenleme ile artık tarımsal desteklerin arsa sahiplerine değil, icara ekenlere verileceğini kaydetti. İcara tarla ekenler yıllardır bu durumdan mağdur olurken, 'Tarlayı ben ekiyorum desteği başkası alıyor' tepkilerine neden oluyordu.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Yozgat Valiliği konferans salonunda düzenlenen tarım sektörü temsilcileri toplantısında yaptığı konuşmada, yapılacak yeni bir düzenleme ile artık desteklerin tarla sahibine değil icara alana verileceğini kaydetti.
TARIMSAL DESTEKLERİ TARLA SAHİBİNE DEĞİL İCARA TUTANA VERECEĞİZ!
Kirişci, icara alınan tarlalarla ilgili şunları söyledi: “Şimdi haklı olarak muhtelif yerlerde soruluyor, deniliyor ki, ‘Biz kiracıyız. Kiracı olduğumuz için biz bu desteklerden yararlanamıyoruz. Tarlanın sahibi bu destekleri alıyor.’ Şimdi mevcut sistemde, çiftçi kayıt sisteminde biz tarla sahibi veya ÇKS’de kayıtlı kimse ona veriyoruz. Şimdi burada bir mevzuat değişikliği için Meclis’imize, değerli milletvekillerimize başvuracağız. Orada özellikle diyeceğiz ki biz sadece ÇKS’yi esas almayacağız. ÇKS dışında bakanlığın diğer kayıtlarını da bu iş için dikkate alacağız. Yani tarlanın sahibine değil, tarlayı icara tutana, kiralayana onlara vermiş olacağız.”
TARIM SANKİ İKİNCİ, ÜÇÜNCÜ SINIF İNSANLARIN YAPMAK ZORUNDA KALDIĞI BİR İŞ DEĞİL!
Tarımın, vatanını, milletini seven insanların öncelemesi gereken bir faaliyet olduğunu vurgulayan Kirişci, tarımın ikinci sınıf, üçüncü sınıf insanların sanki yapmak zorunda kaldığı bir iş olmaması gerektiğinin altını çizdi. Çoban deyince Afganların akıllara geldiğini ancak kendi çocuklarımıza da çobanlığın bir peygamber mesleği olduğunu öğretmek zorunda olduğumuzu vurgulayan Kirişçi, "Afganlıları yatağında sabahleyin kalktığımda göremediğimde aklımı yiyesim geliyor’ diyen üreticilerle muhatabız. Biz çoban desteği veriyoruz, 6 bin liradan 12 bin liraya çıkardık. Evet, bütün masraflarını karşılamıyor ama hani dosttan ne gelir? Biz şimdi kadınlarımızın, gençlerimizin sektöre ilgisi artsın diye Tarım Orman Gençlik Konseyi’ni bakanlığımız bünyesinde oluşturuyoruz. Çünkü 60 yaşında, 70 yaşındaki insanlardan inovatif, böyle yeni bir uygulamayı beklemek saflık olur. Gençler bu işi bilir. Tıpkı TEKNOFEST kuşağı gibi.”
KAYNAK;TARIMDAN HABER