Tarımda think thank kuruluşlarına ihtiyacımız var!
Tarım ve Kırsal Kalkınma Uzmanı Ergin Kahveci, 16punto.com'da yayınlanan röportajında Türkiye'nin tarımda yolalabilmesi için kendi tarımsal modelini üretmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'de her konuda çalışan düşünce kuruluşlarının bulunduğunu ancak tarımla ilgili çalışan böyle bir kuruluş bulunmadığını ifade eden Kahveci, "Öncelikle tarım üzerinde nasıl bir akıl yürütmemiz gerektiğine ve nasıl bir model üretmemiz gerektiğine karar vermemiz gerekiyor. Bunu toplantılarla, şurayla, kongreyle yapabileceğimize inanmıyorum. Bunları think-thank çalışmalarıyla, tarım alanındaki bileşenlerin kendi içindeki süreklileşen iletişimleriyle, tartışmalarıyla ve bir yapının da bu süreçleri organize etmesiyle başarabileceğimize inanıyorum" dedi.
İSTENİRSE 7 YILDA BÜTÜN SORUNLAR AŞILIR
Türkiye tarımının içinde bulunduğu sorunların çözülemeycek sorunlar olmadığını ifade eden Kahveci, istenilmesi halinde 7 yıl içinde bugünkü sorunların aşılabileceğine işaret eden Kahveci, şunları kaydetti: "Tarımın sorunlarının çözülemeyeceğine inanmıyorum. Güçlü bir siyasi iradenin desteği ile tarımın bütünselliği sağlanırsa 3 yıl içinde ciddi bir toparlanmanın mümkün olduğunu ve yaklaşık 7 yıl içinde de Türkiye’nin bugünkü sorunlarını aşabileceğini düşünüyorum. Orta vadede de, yani 20-25 yıl içinde yaklaşık 200 milyonluk bir nüfusu besleyebilecek bir düzeye erişebileceğini verilere dayanarak öngörüyorum"
TÜRKİYE'NİN TARIMDA MASTER PLANI YOK
Türkiye’nin şu anda önündeki en büyük sorununun tarımla ilgili bir master planının olmaması olduğunu kaydeden Kahveci, "Yerel planlar yok. Çok disiplinli ve bütüncül bakış açısını kavrayacak bir planımız yok. Örneğin, geçmişte büyükbaş hayvancılık yapılan bölgelerde şimdi tavukçuluk yapılıyor. Eğer sizin planladığınız olsaydı geçmişteki ve şimdiki uygulamalardan birinin yanlış olması gerekirdi. Bir bölgede biriken enerji varsa, tecrübe varsa, pazarlama sistemi varsa, yem bitkileri üretim sistemi varsa, kesimhane varsa vb. Sizin bunun üzerine başka bir şey üretmenize gerek yok. Fındık bahçelerini lavanta bahçelerine dönüştürmek gündeme geliyor, niye kardeşim, neden? Sorun ne?
TARIM BAKANI NASIL OLMALI?
Tarım Bakanlarının da sürekli değişmesinin sektöre zarar verdiğini ifade eden Kahveci, 'Tarım Bakanı nasıl olmalı?' sorusuna ise şu şekilde cevap verdi: "Tarım bakanlarının sürekli değişmesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Türkiye’de yeni bir planlama ve atılım yapılacaksa işin içinden gelen bir tarım bakanının en az 7 yıl siyasetin dışında görev yapması gerektiğini düşünüyorum"
Kaynak: TARIMDANHABER