Tarımda üretim artarken, üretim artışından kim kazanıyor?
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TÜİK'in açıkladığı bitkisel üretim verilerini değerlendirerek, "Bitkisel üretimimiz 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5.9 arttı" dedi. Üretim artarken, çiftçi borçlarının da artması bir çelişki oluştururken, "üretim artışından kim kazanıyor?" sorusunu gündeme getirdi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin TÜİK verileri üzerine yaptığı değerlendirme, bitkisel üretimde yaşanan büyümeden kim faydalandı sorusunu gündeme getirdi. Bitkisel üretimin bir önceki yıla göre yüzde 5.9 artmasına rağmen çiftçi borçlarının da artarak devam etmesi, tarımda yaşanan üretim artışı ile çiftinin borç maliyeti arasındaki çelişkiyi gözler önüne seriyor. Normalde, tarımsal üretim artarken çiftçi gelirinin de artması ve bunun da çiftçi borlarının azalması yönünde bir yansıması olması beklenir. Ancak çiftçi borçları azalmak bir tarafa her yıl katlanarak artıyor. Çiftçinin borcu toplam 180 milyar liraya çıkarken, bu borcun son üç yılda 10 milyar lira üstüne koyarak artması dikkat çekiyor.
BAKAN PAKDAMERLİ TÜİK RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ
TÜİK’in açıkladığı bitkisel üretim verilerini değerlendiren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, aldıkları tedbirler sayesinde tarımsal üretimin pandemiye rağmen büyüdüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir karış tarım toprağı boş kalmayacak” hedefi doğrultusunda pandemi sürecinde üretimin arttığına dikkat çeken Pakdemirli, “2020 yılında birçok üründe Cumhuriyet tarihinin rekor üretimlerine ulaştık. Ülkemiz bitkisel üretimi 2020 yılında bir önceki yıla göre %5,9 artış göstererek toplam 124 milyon tonu aşmıştır. Bu başarı, pandemiye rağmen tarladan, bahçeden ayrılmayan, üretime kesintisiz devam çiftçimizin ve tarım sektörümüzün başarısıdır.” dedi.
Atıl/boş veya nadasa bırakılan alanlarda başlatılan projelerin yanında, birim alandan elde edilen verimi yükseltmeye yönelik yürütülen çalışmaların sonucunda tarımsal hasılanın artmaya devam ettiğini ifade eden Pakdemirli, bitkisel üretim miktarlarının 2020 yılında yaklaşık olarak tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 69,3 milyon ton, sebzelerde 31,2 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 23,6 milyon ton olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8,1 oranında artarak yaklaşık 37,2 milyon tona ulaştığını dile getiren Pakdemirli, bir önceki yıla göre; “Buğday üretimi yüzde 7,9 oranında artarak 20,5 milyon ton, arpa üretimi yüzde 9,2 oranında artarak 8,3 milyon ton, dane mısır üretimi yüzde 8,3 oranında artarak 6,5 milyon ton, yulaf üretimi %18,7 oranında artarak yaklaşık 314,5 bin ton oldu.” dedi.
Bakan Pakdemirli, kırmızı mercimeğin %5,9 oranında artarak yaklaşık 328,4 bin ton, yumru bitkilerden patates ise %4,4 oranında artarak 5,2 milyon ton olarak gerçekleştiğini dile getirdi.
“ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ YÜZDE 16,3 ARTTI”
Pakdemirli, tütün üretiminin %12,2 oranında artarak 76,5 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise %16,3 oranında artarak 21 milyon tona yükseldiğini söyledi.
“MUZDA ARTIŞ YÜZDE 32,8 OLDU”
Meyve, içecek ve baharat bitkileri üretim miktarının 2020 yılında bir önceki yıla göre %5,8 oranında artarak yaklaşık 23,6 milyon tona ulaştığına dikkati çeken Pakdemirli, “Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elma %18,8, şeftali %7,4, kiraz %9,1, çilek %12,3, nar ise %7,3 oranında arttı. Turunçgil meyvelerinden mandalina %13,3, sert kabuklu meyvelerden Antep fıstığı ise %248,7 oranında arttı. İncirde %3,2, muzda ise %32,8 oranında artış oldu.” İfadelerini kullandı.
Sebze ürünleri üretim miktarının ise 2020 yılında bir önceki yıla göre %0,3 artarak yaklaşık 31,2 milyon tona yükseldiğini anlatan Pakdemirli, şöyle konuştu: “Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzeler %0,7, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler ise %3,4 oranında arttı. Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste %2,8, kuru soğanda %3,6, salçalık kapya biberde %4,6 oranında artış oldu.”
“2021 YILINDA ÇİFTÇİLERİMİZE 24 MİLYAR LİRA ÖDEME YAPACAĞIZ”
Bakan Pakdemirli, 2021 yılında tarımsal üretimin daha da artması ve ortaya koydukları hedeflere ulaşılması için üreticilerimizin destekleyeceklerini ve ilave 2 milyar lirayla birlikte toplamda 24 milyar tarımsal destek ödemesi yapacaklarını da söyledi.
KAYNAK;TARIMDAN HABER