Tarımsal desteklerine el konulan çiftçiye yeni düzenleme! Üretim yaptıkları belgelenirse destekler geri ödenecek!
Gerçeğe aykırı veya usulsüz olduğu gerekçesiyle tarımsal destekleri ödenmeyen çiftçiye af gibi bir düzenleme getirildi. Buna göre 2013’den bugüne belirlenen nedenlerden dolayı desteklerden yararlanamayan çiftçilerle ilgili yeniden bir inceleme yapılacak. Yapılacak incelemede üretime dair en ufak bir emare tespit edilirse geriye doğru el konulan destekleri çiftçiye ödenecek.
TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN ÇİFTÇİYE ÖNEMLİ DUYURU!
Mardin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü konuyla ilgili olarak yayınladığı duyuruda 2013’den bu yana gerçeğe aykırı beyan ve usulsüzlüklerden dolayı tarımsal desteklerine el konulan çiftçilerin yeniden başvuruda bulunmaları durumunda yapılacak incelemeler sonrası desteklerinin ödenebileceği belirtildi.
MAĞDURİYETLERİN GİDERİLMESİ İÇİN TARIM KANUNUNA GEÇİCİ MADDE EKLENDİ!
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “Bakanlığımızca uygulaması yürütülen tarımsal desteklemelerden yararlanmak üzere başvuruda bulunduğu hâlde, mevzuat uyarınca desteklemelerden yararlanabilmek için ibrazı öngörülen makbuz, fatura ve diğer belgelerin gerçeğe aykırı veya usulsüz olduğu gerekçesiyle desteklemeden yararlandırılmayan veya yararlandıkları destekleme tutarları aynı gerekçe ile Tarım Kanununun 23 üncü maddesi doğrultusunda geri alınan çiftçilerin destekleme ödemelerinin yapılabilmesi için, 5488 sayılı Tarım Kanununa Geçici 4 üncü madde eklenmiştir” denildi.
MAĞDUR OLAN ÇİFTÇİLERİN 15 EYLÜL’E KADAR İL/İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNE BAŞVURU YAPMASI GEREKİYOR
Açıklamada, desteklerden yararlanamayan gerçek veya tüzel kişilerin 15 Eylül 2022 tarihine kadar il/ilçe müdürlüklerine başvurmaları durumunda en geç 3 ay içinde yapılacak incelemelerde gerçek üretime dair bulguların tespit edilmesi şartı ile getirilen ödeme yasakları, blokeler, tedbir, ödemelerin durdurulmasına yönelik idari kararların kaldırılarak hak edilen desteklerin ödeneceği kaydedildi.
GERÇEK ÜRETİM TESPİT EDİLİRSE ÖDEME YASAKLARI KALDIRILACAK
Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu Kanun uyarınca, 2/8/2013 tarihinden itibaren yapılan tarımsal desteklemelerle ilgili olarak, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan 15/6/2022 tarihi itibarıyla ibrazı öngörülen makbuz, fatura ve diğer belgelerin gerçeğe aykırı veya usulsüz olduğu gerekçesiyle desteklemeden yararlandırılmayanlara veya yararlandıkları destekleme tutarları aynı gerekçe ile bu Kanunun 23 üncü maddesi uyarınca geri alınan gerçek veya tüzel kişilerin, 15/6/2022 tarihinden 15/9/2022 tarihine kadar il/ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunmaları ve il/ilçe müdürlükleri tarafından başvuru tarihinden itibaren en geç üç ay içinde yapılacak incelemelerde gerçek üretim yapıldığına dair bulgu ve emarelerin tespit edilmiş olması şartıyla ödeme yasakları, blokeler, tedbir, ödemelerin durdurulmasına ilişkin idari kararlar kaldırılır ve hak ettikleri destekleme ödemeleri yapılır.
GERÇEK ÜRETİMİ DAİR TESPİT NASIL YAPILACAK? HANGİ BELGELERE BAKILACAK?
İl/ilçe müdürlüklerince gerçek üretimin tespitinde; çiftçinin başvuru yılındaki evrakları, muhtar beyanı, ÇKS kayıtları, il/ilçe müdürlükleri kayıtları, kamu kurum veya kuruluşları tarafından tanzim edilen belgeler, makbuzlar, senetler, kayıtlar, sözleşmeler, uydu görüntüleri ve buna benzer diğer bilgi ve belgeler ile mahalli bilirkişilerce verilen bilgilerden yararlanılacak.
ÇİFTÇİDEN TAHSİL EDİLEN TUTAR KADAR ÖDEME YAPILACAK! YAPILACAK ÖDEMELERE FAİZ İŞLETİLMEYECEK!
Bu hükümden yararlananlardan 5488 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi çerçevesinde tahsil edilen tutar iade edilir. Yapılan ödemelere faiz işletilmez, masraf veya ek ödeme adı altında herhangi bir ödeme yapılmayacak.
ÇİFTÇİDEN TAHSİL EDİLEN FAİZ VE ALACAKLARDA İADE EDİLECEK
Bu hükümden yararlananlardan 5488 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi çerçevesinde tahsil edilmiş olan faiz, kamu alacaklarının yeniden yapılandırmasını düzenleyen özel kanunlar kapsamında faizler yerine tahsil edilmiş olan fer'i alacaklar ile katsayı tutarı ve geç ödeme zamları varsa bunlar iade edilecek.
KAYNAK;TARIMDAN HABER