Tarlada çalışan çiftçi sayısı 500 binin altına düştü! 85 milyonu 500 bin kişi nasıl doyursun?
Hükümet, üreticinin sıkıntılarını duymazdan gelip “ne olursa olsun üretin” çağrısında bulunsa da çiftçi, her geçen gün üretmekten kaçmak zorunda kalıyor.
Ülkemiz çok ciddi bir gıda krizi ile karşı karşıya iken ilk kez tarlada çalışan çiftçi sayısı 500 binin altına kadar düştü. Tarımsal üretim maliyetlerindeki artışlar ve yüksek gıda fiyatları hem üreticiyi hem de tüketiciyi zora sokuyor. Tarımın öneminin gün geçtikçe arttığı bu günlerde maliyet artışlarının altında ezilen çiftçi de tarlayı terk ediyor.
ÇİFTÇİ SAYISI 500 BİNİN ALTINA İNEREK SON YILLARIN EN DÜŞÜK DÜZEYİNE GERİLEDİ
SGK Ocak ayı verilerine göre, toplam sigortalı çalışanların yüzde 71,9’unu oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubu (4/a) yıllık olarak yüzde 5,9, rakamsal olarak 885 bin arttı ve genel eğilimi belirleyici oldu. Esnaf-çiftçi grubundaki (4/b) değişim yüzde 4,7 artış yönünde olmakla beraber alt sınıflarda eğilimler farklılaştı. Bu dönemde esnaf sayısında yüzde 9,1 yani 210 bin artış, çiftçi sayısında ise yüzde 13,2’ye denk gelen 75 bin düşüş görüldü. Söz konusu düşüşle birlikte çiftçi sayısı 493 bine geriledi.
Çiftçi sayısında uzun süreli düşüş eğiliminin yanı sıra esnaf sayısında son aylardaki yüksek oranlı artışlar dikkat çekti. Kamu sektöründe sigortalı çalışan (4/c) sayısındaki artış ise yüzde 1,6 ile sınırlı kaldı. Tarımsal üretim maliyetlerindeki artışlar ve yüksek gıda fiyatları hem üreticiyi hem de tüketiciyi zora sokuyor. Hükümet, üreticinin sıkıntılarını duymazdan gelip “ne olursa olsun üretin” çağrısında bulunsa da, çiftçi her geçen gün üretmekten kaçmak zorunda kalıyor. TEPAV’ın istihdam izleme bültenine göre Ocak ayında sigortalı çalışan sayısı 1,1 milyon artışla 22,2 milyon olurken; çiftçi sayısı yüzde 13,2 gerileyerek 493 bine indi!
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) istihdam izleme bülteninde sigortalılık oranları incelendi. Buna göre, Ocak ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 5,1 oranında 1,1 milyon artarak 22,2 milyon olarak gerçekleşti. SGK Ocak ayı verilerine göre, toplam sigortalı çalışanların yüzde 71,9’unu oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubu (4/a) yıllık olarak yüzde 5,9 rakamsal olarak 885 bin arttı ve genel eğilimi belirleyici oldu.
ÇİFTÇİ SAYISI 493 BİNE GERİLEDİ
Esnaf-çiftçi grubundaki (4/b) değişim yüzde 4,7 artış yönünde olmakla beraber alt sınıflarda eğilimler farklılaştı. Bu dönemde esnaf sayısında yüzde 9,1 yani 210 bin artış, çiftçi sayısında ise yüzde 13,2’ye denk gelen 75 bin olarak düşüş görüldü. Söz konusu düşüşle birlikte, çiftçi sayısı 493 bine geriledi.
SON YILLARIN EN DÜŞÜK ARTIŞLARI
Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 52,5’ini oluşturan 3 ana sektördeki istihdam artışları son bir yıl içinde gerçekleşen en düşük seviyelerde gerçekleşti. Toplam sigortalı ücretli çalışanların yüzde 27,7’si imalat, yüzde 15,6’sı toptan ve perakende ticaret ve yüzde 9,2’si inşaat sektörlerinde istihdam edildi. Yıllık değişimlere bakıldığında imalatta yüzde 7,4, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 3, inşaat sektöründe ise yüzde 0,2 artış gözlenmekle beraber, söz konusu artışlar yılın en düşük düzeylerine işaret etti.
KAYNAK;TARIMDAN HABER