TMO Genel Müdürü: En ucuz buğdayı Türkiye ithal etti Ocak-Şubat'ta fiyatların ne olacağını bilmiyoruz!
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yapılan ekmeklik buğday ithalatındaki fiyat farkını ithalatçı ülkelerin yoğun ithalatına bağlarken, bu süre içinde diğer ülkelere göre en ucuz buğdayı Türkiye'nin ithal ettiğini ileri sürdü. Güldal, ithal buğday fiyatlarının Ocak-Şubat aylarında kaç lira olacağına dair bir öngörüde bulunmanın da imkansız olduğunu ifade etti.
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, ithal buğdayda fiyatların yükselmesini ithalatçı ülkelerin ithalata erken başlamasına bağladı. Pandemiyle birlikte dünyada ithalatçı ülkelerin buğdayda çok yoğun bir şekilde dış tedarike yöneldiğini bildiren Güldal, Aralık-Ocak-Şubat aylarında yükselmesi beklenen fiyatların bu sene Eylül-Ekim ayından itibaren yükselmeye başladığını vurguladı. Güldal, bu süre içinde buğdayı yine en ucuz ithal eden ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.
GÜLDAL ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ
Bilindiği üzere TMO'nun Ağustos ayında yaptığı ekmeklik buğday ithalatı ile Eylül ve Ekim aylarında yaptığı ithalat arasında ciddi fiyat farkları oluşmuştu. Ağustos ayında yapılan ihalede ekmeklik buğday 222 dolardan ithal edilirken, ithal buğdayın fiyatı Eyül ayında 245 dolara, Ekim ayında ise 257 dolara çıkmıştı. TMO, Ağustos ayında 390 bin ton ekmeklik buğday ithalatı ihalesi yaparken, bu ihaleyi fiyatlar düşükken neden daha yüksek tonajlı yapmadığı eleştirileri gündeme gelmişti.
BUĞDAYI EN UCUZ TÜRKİYE İTHAL ETTİ
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Çiftçi TV'de 10 Ekim Cumartesi günü yayımlanan Galip Umut Özdil'in sunduğu “Tarımda Bir Umut” programında bu eleştirilere açıklık getirdi. Pandemi dolayısı ile dünyada ithalatçı ülkelerin Türkiye gibi düşündüğünü belirterek, çok yoğun bir şekilde dış tedarike yöneldiklerini dile getiren Güldal, "Suudi Arabistan bir seferde 745 bin ton çıktı. Bunun bir kısmını fiyattan dolayı iptal etti. Ağustos ayından itibaren Mısır 7 seferde yaklaşık 2 milyon ton civarında alım yaptı. Tunus, Ürdün, Pakistan gibi birçok ülke 300 bin ile 500 bin tonlar arasında tedarike çıktı. Hepsinden en ucuz tedarik eden de Türkiye oldu. Şunu demek istiyorum talebin artması ihracatçı ülkelerde fiyatların erken yükselmesine sebep oldu” dedi.
BUĞDAY FİYATLARININ OCAK-ŞUBAT'TA NEREYE GELECEĞİNİ KİMSE ÖNGÖREMEZ
Güldal, şunları kaydetti: “Hali ile erken başlamış pandemi dolayısı ile Aralık-Ocak-Şubatta yükselmesi beklenen piyasalar bu sene Eylül-Ekimden itibaren yükselmeye başladı. Bu büyük bir risk aslında. Şunu da kabul etmek lazım süreç erken başladı ama Ocak-Şubat'ta nereye geleceğini kimse öngöremez. Bir de salgın dönemi dolayısı ile salgının ne zaman biteceği belli değil. TMO'nun bu operasyonları yapmasının sebebi, stokları güçlendirmek, satışa açtığımız miktarların yerini doldurmaktır"
ÖNGÖRENLER VAR GENEL MÜDÜRÜM!
Diğer yandan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal'ın buğday fiyatlarının Ocak-Şubat aylarında nereye gideceğini kimse öngöremez açıklamasını eleştiren ziraat mühendisi Faik Toy, kendisinin 4 Mayıs'ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımı hatırlattı. Toy, "TMO Genel Müdürü piyasaların Ocak-Şubat'ta nereye geleceğini kimse öngöremez demiş. İddialı olmuş. Öngörenler var Genel Müdürüm. 4 Mayıs'ta sebebiyle birlikte çok iddialı bir şekilde öngördüm. Stokları da ithalat yerine değerinde fiyatla çiftçimizin ürünüyle güçlendirebilirdiniz" dedi.
KAYNAK;TARIMDAN HABER