TMO hububat ve bakliyatta Nisan ayı yağış, ekiliş ve gelişim analizini yayınladı
Hububatta Nisan, Mayıs ayındaki yağışlar yeterli mi? Bu sene hububat ekilişinde azalma veya artma var mı? Hangi bölgelerde buğday ekilişi düşerken arpa ekilişleri arttı? Mısır ekilişinde bir değişiklik bekleniyor mu? Bakliyatta mercimek, nohut ve kuru fasulyede üretim bu sene artacak mı? Bütün bu soruların cevabını TMO tarafından yayınlanan Nisan ayı Fenolojik Değerlendirmede bulabilirsiniz.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) hububat ve bakliyatta yağış, ekiliş ve gelişim analizi (Fenolojik Değerlendirme) Nisan ayı raporunu yayınladı. Buna göre, buğday ekilişi, Marmara Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde artarken, diğer bölgelerde düştüğü görülüyor. Mısır ekilişinde tohumluk satış verilerine göre ülke genelinde yüzde 10 ile 15 oranında artış olacağı öngörülüyor. Çeltik ekilişinde ise Mayıs ve Haziran ayı içerisinde yeterli yağış alınması durumunda ülke genelinde geçen yıl seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.
Bakliyat ekilişinde de öngörülerini kamuoyu ile paylaşan TMO, nohutta Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 20-25 oranında bir azalma, İç Anadolu Bölgesinde ise Ankara ve Eskişehir’de bir miktar artış, diğer illerde geçen yıla oranla büyük bir değişim beklenmiyor. Yeşil mercimekte ise ülke genelinde yüzde 9 oranında azalış olacağı tahmin edilirken, kırmızı mercimekte ise ülke genelinde yüzde 30 artış bekleniyor. Kuru fasulyede ise ülke geneli ekilişte yüzde 10-15 oranında artış tahmin ediliyor.
Nisan ayında, 2019 Kasım ayından buyana kurak geçen Trakya yöresinin batı kesimleri oldukça fazla yağış alırken, Ege ve İç Anadolu Bölgelerinde normallerine göre yüzde 40'ın üzerinde azalma kaydedildi.
Hububat ekilişlerinde geçen yıla göre ekmeklik buğdayda yüzde 1 civarında azalma, makarnalık buğdayda yüzde 10 civarında artış, arpada da yüzde 5 artış kaydedildi.
BUĞDAY ÜRETİMİNDE BÖLGELERE GÖRE EKİLİŞ TAHMİNLERİ
BÖLGELERE GÖRE EKİLİŞ TAHMİNLERİ
ÜLKE GENELİNDE MISIR EKİLİŞİNDE YÜZDE 10-15 ORANINDA ARTIŞ OLACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR
NOHUT ÜRETİMİNDE YÜZDE 5-10 ORANINDA AZALIŞ BEKLENİYOR