Tohumculuk sektörü kredi üst limitinde artış bekliyor!
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, tohumluk üretim maliyetleri ve girdi fiyatlarının artışı karşısında Ziraat Bankası tarafından kullandırılan kredilerin 20 milyon TL olan üst limitinin yetersiz kaldığını söyledi.
Tohumluk üretiminin aynı bitki türüne ait ürün yetiştiriciliği ile kıyaslandığında girdi maliyetlerinin daha yüksek buna karşılık birim alandan alınan verimin daha düşük olduğunu hatırlatan TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, maliyet farklarını özetle şöyle örneklendirdi:
TOHUMCULUK SEKTÖRÜNDE EK MALİYETLER
" Tohumculuk firmalarımız sözleşme yaptığı hububat tohumu yetiştiricisi çiftçilerimizden Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) belirlediği alım fiyatından ortalama %10 daha yüksek bedel ödeyerek ürün alım yapar. Ayçiçeği ve mısır tohumluğu üretimindeki sözleşmeli üretim fiyatı ise çok daha yüksektir. Firmalarımız sözleşme imzaladığı tohum yetiştiricisi çiftçilerimize ayçiçeği için açıklanan ürün fiyatının, mısır için ise borsa fiyatının ortalama 4 katı fazla bedel öder. Ayrıca tohumluk üreticilerimiz sözleşme yaptıkları çiftçilerimize gübre, ilaç gibi tarımsal girdileri hasatta mahsuplaşmak üzere avans olarak verir.’’ dedi.
Firmaların tohum hazırlama, ambalajlama, etiketleme, ilaçlama, sertifikalandırma gibi faaliyetler için ayrıca ek maliyetlere katlanmak zorunda olduğunu kaydeden Akcan, sektörün tüm bu maliyet artışları nedeniyle finansal sıkıntı yaşadığını söyledi.
SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİNİN ARTIŞI İÇİN KREDİ ÜST LİMİTİ 50 MİLYON LİRA OLMALI
Akcan, ‘’ Bu finansal sıkıntının ortadan kaldırılması için yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan ve süs bitkisi üretimine yönelik Ziraat Bankası tarafından kullandırılan kredilerde 20 milyon TL’lik üst limitin yeterli olmayacağı açıktır. Bu nedenle üst limitin 50 milyon TL’ye yükseltilmesini ve vadelerin uzamasını talep ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu yöndeki 15 Mart 2022 tarihli açıklaması umudumuzu artırmıştır.
Milli devlet politikası olan sertifikalı tohum üretim ve kullanımının artamaya devam etmesi için firmalarımızın bu açıdan desteklenmesi gerekmektedir. Sermaye yapısı henüz gelişmemiş olan sektörümüzün en son isteyeceği şey sertifikalı tohum üretimi ve dolayısıyla kullanımının azalması olacaktır’’ dedi.
KAYNAK;TARIMDAN HABER