Torba Kanun Resmi Gazete'de yayınlandı çiftçinin bütün umutları yok oldu!
Vergi ve prim borçları yapılandırması, istihdamın teşviki ile varlık barışı düzenlemelerini içeren Torba Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Çiftçi Tarım Kredi borçlarının Resmi Gazete'de yayınlanmadan önce bir umut düzenlemenin içine eklenmesini umut ediyordu. O da olmadı.
İstihdamın korunması ve teşvikine yönelik uygulamaların devamını öngören düzenlemelerin yanı sıra vergi ve prim borçları ile cezaların yeniden yapılandırılması ve varlık barışını içeren Kanun, yürürlüğe girdi. Söz konusu düzenleme Resmi Gazete'de yayınlanmadan önce çiftçi son umut olarak Tarım Kredi borçlarının da eklenebileceğini bekliyordu. Ancak bugün yayınlanan Resmi Gazete'nin kararında Tarım Kredi borçları yer almayarak, çiftçi resmen yok sayıldı!
7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 17 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. TBMM’deki görüşmeler sırasında esnek çalışmaya ilişkin maddelerin geri çekildiği Kanun ile, vergi, prim borçları, köprü ve trafik cezaları yeniden yapılandırılacak. Yapılandırılan borçlar, 18 taksitle ödenebilecek.
Vergi yapılandırması, gelir, kurumlar, katma değer, özel tüketim, motorlu taşıtlar, gümrük vergileri, emlak, çevre temizlik vergileriyle ceza ve gecikme faizlerini de kapsayacak. Öğrenim kredisi borçları, kamunun kira alacakları ile TOBB-TESK-Barolar Birliği aidatları da yapılandırılabilecek. Tarımsal amaçlı kooperatifler ile orman köylüleri ve kooperatiflerinin kullandığı krediler de yapılandırma kapsamında olacak. Ancak Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlar yapılandırma kapsamında olmayacak. Yapılan hesaplamalara göre, 500 milyar liralık bir kamu alacağı yapılandırılmış olacak.
Pandemi sürecinde istihdamın korunması ve teşvikine yönelik uygulamaların devamına ilişkin düzenlemeler de içeren Kanuna göre, işveren prim desteği, prim teşviki, gelir vergisi stopaj teşviki ile damga vergisi desteğinin 31 Aralık 2023’e, kısa çalışma ödeneği uygulamasının süresinin ise 30 Haziran 2021’e kadar uzatılmasına Cumhurbaşkanı yetkili olacak. 1 Ocak 2019-17 Nisan 2020 döneminde işten çıkarılanlar ile kayıt dışı çalışanları, iş yerlerinde fiilen yeniden çalıştıran ve buna ek ilave istihdam sağlayan işverene nakdi ücret desteği verilecek.
Yurt dışında tutulan altın ve döviz varlıklarının bankalara bildirimi halinde herhangi bir vergi ya da cezai uygulama yapılmayacak. Konaklama vergisinin yürürlük tarihi 1 Ocak 2022’ye ertelenirken, salgın nedeniyle cezaevlerindeki hükümlülere uygulanan izin sürelerinin uzatma sayısı ise 3’ten 7’ye çıkarıldı.
KAYNAK;TARIMDAN HABER