Türkiye hangi ülkelerden ne kadar soğan ithal edecek?
Soğan ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanması, bu ithalatın hangi ülkelerden ve ne kadar yapılacağına çevrildi. Soğan ithalatında TMO'ya görev verilecek mi? TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, soğan ithalatıyla ilgili gündemdeki sorulara cevap verdi.
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, ne kadar soğan ithal edileceğini, soğan ithalatının hangi ülkelerden yapılacağını Milli Gazete'ye açıkladı.
Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, kuru soğanda gümrük vergisinin şubat ayı sonuna kadar sıfırlanmasıyla ilgili olarak Milli Gazete'ye değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de yeni mahsul çıkana yani 15 Nisan'a kadar 150 ile 200 bin ton arasında bir soğana ihtiyaç göründüğünü bildiren Güldal, ithalatla ilgili olarak TMO'ya da yetki verilebileceğini söyledi.
SOĞANDA BU YIL İSTİSNAİ BİR DURUM YAŞANDI
Türkiye'nin kuru soğanda bu yıl istisnai bir durum yaşadığını belirten TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, depo hastalıklarından dolayı soğanda zayiatın geçen yıllara göre beklenenin üstünde olduğunu kaydetti.
150 İLE 200 BİN TON SOĞAN İTHAL EDİLECEK
Yeni mahsul çıkana kadar Türkiye'nin 150 ile 200 bin ton arasında kuru soğana ihtiyacının olacağının tahmin edildiğini dile getiren Güldal, burada hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyacak şekilde bu ihtiyacın ithalatla karşılanmasının yoluna gidildiğini bildirdi. Yapılacak soğan ithalatının da üreticinin soğan üretimini engellemeyecek şekilde sınırlı tutulacağını vurgulayan Güldal, mevcut fiyatların da üreticinin lehine bir durum oluşturmadığını çünkü soğanın büyük bir bölümünün üreticinin elinden çıktığını kaydetti.
TMO OLARAK ÖN HAZIRLIĞI YAPTIK
Soğan ithalatıyla ilgili olarak özel sektörün yanında TMO'nun da görevlendirilebileceğini, bununla ilgili sürecin devam ettiğini söyleyen Güldal, TMO'ya da yetki verilmesi durumunda fiyatla ilgili ön çalışmaların yapıldığını ve ithalatla ilgili sürecin biran önce başlatılacağını dile getirdi.
İTHALAT İÇİN AZERBAYCAN, GÜRCİSTAN VE İRAN DAHA YAKIN GÖRÜNÜYOR
Bu ithalatı TMO'nun tek başına yapmasının hem lojistik hem de süre olarak mümkün olmadığını belirten Güldal, özel sektörle birlikte bu ithalatın yapılacağını bildirdi. Soğan ithalatının Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda güvenliği açısından istediği belgeyi sunabilen bütün ülkelerden yapılabileceğini bildiren Güldal, ancak Azerbaycan, Gürcistan ve İran'ın daha yakın göründüğünü belirtti.
OCAK-ŞUBAT'TA 10 LİRAYA ÇIKMASI BEKLENİYORDU
Bilindiği üzere kuru soğan ithalatında gümrük vergisi; Bosna Hersek için sıfır, Singapur için yüzde 30.9, diğer ülkeler için yüzde 49.5 şeklinde uygulanıyordu. Resmi Gazete'de bugün yayınlanan karara göre; kuru soğandaki yüzde 49.5'lik gümrük vergisi 28/02/2019 tarihine kadar sıfırlandı. Soğanda bu yıl üretimin istenilen seviyede olmaması ve yaşanan hastalıklardan dolayı ciddi bir kayıp gündeme gelmişti. Bundan dolayı Ocak ve Şubat aylarında soğanın fiyatının 8 ile 10 lira arasına çıkması bekleniyordu.
KAYNAK:TARIMDAN HABER