Pirinç(Oryza sativa)
HUBUBATLAR
Pirinç(Oryza sativa)
Pirinç, buğdaygiller familyasından mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan otsu bir bitki türü. Dünya nüfusunun yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşır. Dünyada Tahıl üretiminde Buğday ve mısırdan sonra üçüncü sırayı alan en önemli tahıl bitkilerinden biridir. Özellikle doğu Asya'yı kapsayan yarısında insanların temel besin kaynağını oluşturur. Türkiyenin Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetişen pirincin yıllık üretimi 600 bin tona yaklaşır. Üretilen pirincin büyük bir bölümü doğrudan yiyecek olarak tüketilir. Pirinç ayrıca öğütülerek un ve nişastaya dönüştürülür. Glutenden yoksun olduğu için ekmek yapımına uygun olmayan pirinç unu daha çok dondurma ve pasta sanayisinde aranan bir üründür.