ŞERBETÇİ OTU (Humulus lupulus)
TIBBİ VE AROMATİK BAHARAT BİTKİLER
ŞERBETÇİ OTU (Humulus lupulus)
Şerbetçiotu (Humulus lupulus), kendirgiller (Cannabaceae) familyasından Temmuz-Eylül ayları arasında yeşilimsi-beyaz renkli çiçekler açan, 2–5 m yüksekliğinde, sarılıcı gövdeli, iki evcikli otsu bir bitki türü. Türkiye'de, Bilecik-Pazaryeri çevresinde bu dişi çiçek durumlarını elde etmek için geniş çapta ekimi sürdürülmektedir.Uçucu yağlar, acı maddeler, reçineler, mum, tanen taşırlar. Az dozlarda iştah açıcı, idrar arttırıcı, yatıştırıcı etkilere sahiptir.Şerbetçiotu mayalama sürecinde antibakteriyel ve aroma dengeleyici özelliklerinden dolayı tercih edilir. Bira yapımında kullanılmasının yanı sıra bitki çayı olarak da tüketilir. Genç sürgünleri yemek olarak tüketilir. Bitkisel tedavilerde anksiyeteye ve uykusuzluğa karşı şerbetçiotundan yararlanılır.