Ziraat Odası Başkanlarından son dakika buğday fiyatı uyarısı! 7 liranın altı çiftçiyi kurtarmaz!
Çiftçi dört gözle TMO'nun açıklayacağı hububat alım fiyatlarını beklerken, Ziraat Odası Başkanları 7 liranın altında açıklanacak bir fiyatın çiftçiyi kurtarmayacağına dikkat çektiler.
Aydınlık gazetesinden Sibel Koç Güven'in haberine göre, Tarım alanlarının vazgeçilmez bitkisi buğday, Türkiye için stratejik öneme sahip. Ülkemizin birçok bölgesinde yapılan buğday tarımında en önemli ve en keyifli işlemlerden birisi de yetiştirilen ürünün hasat ve harman edilmesi. Hasat bölgelere göre haziran, temmuz ve ağustos aylarında bayramlarla başlıyor. Üreticiler, yaşanan kuraklık ve girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle bu yıl verimin düşeceği endişesinde. Geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle buğday üretimi 17 milyon 500 bin tona kadar geriledi ve 7-8 milyon ton civarında buğday ithal ettik. Yılbaşından bu yana da ortalama tonu 6 bin 500 liradan 1,5 milyon ton buğdayı dışarıdan aldık.
Buğday üreticileri, her yıl mayıs ayının ortalarında belirlenen buğday taban fiyatının bir an önce açıklanmasını bekliyor. Ziraat odası başkanları, geçen yıl tonu 2 bin 250 lira olan ekmeklik buğdayın taban fiyatının bu yıl en az 7 lira olması çağrısı yaptılar.
HİLVAN ZİRAAT ODASI: BUĞDAYDA 7 LİRANIN ALTI ÇİFTÇİYİ KURTARMAZ!
Şanlıurfa Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, bu sene ürünlere don vurduğunu, kuraklıkla birlikte yüzde 20 rekolte düşüklüğü beklediklerini açıkladı. 7 liranın altındaki bir fiyatın üreticiyi kurtarmayacağını belirten İpar şöyle konuştu: “ Şanlıurfa’nın ekim alanlarının yüzde 10’unda buğday ekimi var. 1 milyon dönüm üzerinde üretim yapıyoruz. Bu sene de kuraklık var. Üretici girdi maliyetlerinden dolayı ekemedi. Fiyatlar çok yüksek, mercimeğe yöneldi çiftçi. Çünkü mercimekte gübre az kullanılıyor ya da kullanmayabiliyorsunuz.”
YÜREĞİR ZİRAAT ODASI: ÇİFTÇİYİ KURTARMASI İÇİN BUĞDAY FİYATI 6 LİRANIN ÜSTÜNDE OLMASI GEREKİYOR
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da Adana’da erkenci buğdayı don vurduğunu bu yüzden de verimin düşük olacağını ifade etti. Doğan, “Çiftçi, buğday yerine mısır ve soya ekiyor. Bu yıl bütün ürünlerde hava koşullarından dolayı hasat gecikecek, karpuzda da gecikme var. Buğday ülkemiz için zaruri bir ihtiyaç. Fiyattan daha da önemlisi devlet, buğdayı desteklemeli. 10 kuruş değil… Soyaya 60, ayçiçeğine 60 kuruş veriyor. Buğdayda da bu şekilde bir destek bekliyoruz” dedi.
Adana’nın buğday ekim alanlarının az ama verimin ve kalitenin yüksek olduğu bir bölge olduğunu ifade eden Doğan, “ 1 dönümde 750 kilo alıyoruz. Çiftçiyi kurtarması için fiyatın 6 liranın üzerinde olması gerekir. Adana’da buğdayda ekim alanları azaldı. Üretici buğdaydan para kazanamıyor artık” diye konuştu.
AKSARAY ZİRAAT ODASI: BUĞDAY FİYATININ 7.6 LİRANIN ALTINDA AÇIKLANMASI ÇİFTÇİYİ ENFLASYONA YENİK DÜŞÜRÜR
Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise buğday fiyatıyla ilgili şunları belirtti: “ 6 liranın üzerinde maliyeti olan buğdayın 7.617 liranın altında açıklanması, çiftçiyi enflasyona yenik düşürür. Çiftçiyi korumak üretimi korumaktır, geleceği korumaktır” dedi.
SÖKE ZİRAAT ODASI: BUĞDAYIN 7 LİRA ÜZERİNDE OLMASINI BEKLİYORUZ
Sökeli üreticiler de buğdayın arkasından pamuk ekimine hazırlanırken, şu anda tek merak konusunun buğday fiyatı olduğunu belirtiyorlar. Geçtiğimiz yıl 20 Mayıs’ta başlayan buğday hasadının bu sezonda havaların serin gitmesi nedeniyle hazirana sarktığını belirten Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, şöyle konuştu: “ Havaların serin gitmesinden dolayı buğdaylarımız daha olgunlaşmadı. Tav sıcakları bir anda bastırırsa geçen sezon gibi mayısın sonunda hasat yapılabilir ancak şu anda görünen haziran içerisinde hasadımız başlayacak. Öte yandan merak konusu olan buğday fiyatında ise biz ciddi bir artış bekliyoruz. Çünkü girdi maliyetleri ve tohum fiyatları yüzde yüzün üzerinde arttı. 2 lira 20 kuruşa aldığımız Buğday tohumu bu sezon 5 lira 50 kuruş ila 6 lira 50 kuruş arasındaydı. Hal böyleyken buğdayın 7 lira üzerinde olmasını bekliyoruz.”
KAYNAK;TARIMDAN HABER